Home A múlt rejtélyei Megjósolta Nostradamus a COVID-19 járványt?

Megjósolta Nostradamus a COVID-19 járványt?

0

Nostradamus még a mai napig is világhírű jós, akinek ebben a hónapban emlékezünk meg halálának 455. évfordulójáról. Michel de Nostradamus, aki a 16. századi Franciaországban élt, annyira ismert volt a jövőre vonatkozó jóslatairól, hogy neve gyakran felmerül, amikor a jövő eseményiről beszlünk.

Könyvét, a “Les Propheties” -re sokan a mai napig elemeznek és hivatkoznak rá.

Nostradamusnak gyakran tulajdonították világháborúk és nagy katasztrófák megjóslását, de egy különleges jóslat – a koronavírus-járványra vonatkozó – nemrégiben az interneten is felbukkant.

A kérdéses versszak így hangzik:

“Lesz egy ikerév (2020?), amelyből egy királynő (korona?) fog felemelkedni, aki keletről (Kína?) jön, és aki az éjszaka sötétjében, egy 7 dombos országon (Olaszország?) járványt (vírust?) terjeszt, és az emberek alkonyát porrá (halál?) változtatja, hogy elpusztítsa és tönkretegye a világot. Ez lesz a világgazdaság vége, ahogyan ti ismeritek.”

Nos, ez kétségtelenül úgy hangzik, mintha a világjárványra utalna, de a nagy kérdés az, hogy – valóban Nostradamus írta ezt, vagy valaki más találta ki, majd neki tulajdonították?

A szöveget elemző történészek megállapították, hogy ez nem a néhai látnok könyvéből származik, és nem is egyezik más próféciáinak írói stílusával. Minden valószínűség szerint tehát ez nem egy valódi Nostradamus jóslat.

“Semmi meglepő nincs abban, hogy egy katasztrófa után újra felbukkannak az ilyen hamis nostradamusi jóslatok” – mondta Stephane Gerson professzor (University of New York) tavaly a Reutersnek.

“Több mint 400 éve ugyanaz történik: a Nostradamus aurájával felruházott, kitalált vagy megváltoztatott jóslatok újra és újra felbukkannak, a hamisítás, a tömegmédia terjesztése és a rend és a tervezés utáni vágyakozás részeként, valahányszor egy előre nem látható esemény fenyegeti anyagi jólétünket és fogalmi kereteinket.”

A válasz tehát: nem, Nostradamus nem jósolta meg a járványt, minden ilyen állítás szenzációkeltésnek szánt álhírnek számít.

Fotó: Gordon Johnson / Pixabay