Home A múlt rejtélyei Megnyerhette-e volna Hitler az Anglia elleni harcot?

Megnyerhette-e volna Hitler az Anglia elleni harcot?

0

2020 január elején a York-i Egyetem matematikusai statisztikai modelleket állítottak elő, hogy megállapítsák, milyen kimenetelű lett volna a Második Világháború, ha másfajta stratégiákat alkalmaznak a németek. Az általuk létrehozott statisztikai modell meghatározta más alternatív stratégiák kimnetelét is. Az angliai csatában a Királyi Légierő (Royal Air Force (RAF)) meglehetősen kevés számú harci repülője védte a légteret a nála sokkal nagyobb Luftwaffe-val szemben. Az harc a Második Világháború egyik kiemelkedő eseménye volt.

De mi lett volna, ha Hitler másfajta taktikát választ? Ebben az esetben lehetséges lett volna-e, hogy nyer?

Dr. Jamie Wood, a tanulmány vezetője elmondta, hogy az alkalmazott technikában a Luftwaffe vagy tovább kitart, vagy a harc különböző szakaszaiban más célpontokra összpontosít. A tanulmány szerint ha a Luftwaffe három nappal korábban kezdi meg a támadását és Anglia légterére összpontosít a városok helyett, a kimenetel nagyon más lett volna.

Ha számokkal kellene szemléltetni a dolgot, akkor azt mondhatnánk, hogy a győzelem a Királyi Légierő számára 40%-al alacsonyabb lett volna.

Niall Mackay professzor szerint a tanulmány csak azt mutatja, mennyire könnyen megváltoztak volna az esélyek, ha néhány dolog másképp történik. Márpedig a történelem során apró döntések is sorsdöntő fordulatnak bizonyultak.

Ha tehát változik az időzítés vagy a célponton való hangsúly – legyen szó jelenkori háborúkról vagy a múltról -, az jelentősen befolyásolhatja annak kimenetelét.

Phys.org | paranormal.hu | A_Different_Perspective képe a Pixabay -en