Home Tudomány és technológia Megtalálták az eddigi legidősebb és legtávolabbi galaxist

Megtalálták az eddigi legidősebb és legtávolabbi galaxist

0

Csillagászok megtalálták nem csak a legöregebb, hanem egyben a legtávolabbi galaxist. Azonkívül, hogy az elmúlt napokban választ kaptak arra, milyen idős az univerzum (13.77 milliárd év), most kaptak egy pillantást arra, milyenek annak határai és milyen hamar jelentek meg az első galaxisok az ősrobbanást követően.

A most felfedezett galaxis, melynek neve GN-Z11, a legöregebb és legtávolabbi, amely akkor keletkezett amikor az univerzum még csak néhány százmillió éves volt.

A galaxist a Hawaii-on található Keck 1 teleszkóppal sikerült megtalálni. A felfedezés Nobunari Kashikawa (Tokioi Egyetem) csillagász és munkatársainak köszönhető.

A csillagász elmondta, hogy a galaxis távolságának a megmérése nem volt egyszerű feladat. Különösen az ultraibolya és az elektromágneses tartományt vizsgálták, ahol vöröseltolódás nyomait keresték. A GN-Z11 galaxis vöröseltolódását először a Hubble teleszkóppal vizsgálták, de műszer a galaxis ultraibolya kibocsátását nem volt képes érzékelni úgy, hogy az értékelhető legyen.

Így a csapat egy másik eszközhöz fordult, amely képes volt megfelelő mértékben érzékelni az ultraibolya sugarakat, ami nagy segítség volt ennek a galaxisnak a megtalálásában.

Képünk illusztráció!

Ondřej Šponiar képe a Pixabay -en