Home Cikkek Megvalósult sci-fi ? Az orvostudomány forradalmi találmányai

Megvalósult sci-fi ? Az orvostudomány forradalmi találmányai

729
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

Donna Haraway úgy gondolja, már mi is kiborgok vagyunk, mert az egész életünk gépektől, technikai eszközöktől és elektromos kütyüktől függ. Nem tudnánk mit kezdeni autónk, számítógépünk vagy telefonunk nélkül. Ami ma már természetes, az egykor elképzelhetetlen volt. Egy múltból érkező időutazó teljesen megdöbbenne már a mozgólépcső látványától is. És akkor még nem is beszéltünk konkrétan az emberi testbe helyezett eszközökről, implantátumokról vagy akár a teljesen hétköznapivá vált kontaktlencsékről.

bespoke

Viszont mai világunkban nem csak hétköznapi kontaktlencsék léteznek. Egyrészt már kifejlesztették a zoomolni képes szemkiegészítőt is, ami forradalmasíthatná például a bűnüldözést. Másrészt, ami talán sokkal fontosabb, olyan retinaimplantátumot készítettek, amely fényérzékeny mikrochipek segítségével növeli vakság esetében a látás képességének mértékét.A hallókészülékek és beszédprocesszorok sem számítanak már újdonságnak. De a technikai kütyüket is felruházhatják az emberi érzékszervek funkcióival. Olyan okostelefonokat terveznek, amelyek képesek ?kiszagolni? a betegségeket, ahogy elemzik az emberi lehelet kémiai összetételét, és olyan eszközöket, amelyek például röntgen- vagy ultrahangos fotók alapján felismerik az emberi test elváltozásait.

smell-phone-copy

Az egyik leghihetetlenebb új technológia, amely a legnagyobb változást hozhatja az implantátumok és rögzítők esetében, a 3 dimenziós nyomtatás. Az anyagot még meg nem szilárdult állapotban ?nyomtatja ki? a szerkezet, ezután pedig UV fénnyel szilárdítják meg a masszát, ami térhálósodik. Így készítenek például hálószerű gipszet is törött végtagokra, amely jóval kényelmesebb, mint a klasszikus változata.

3D-Printed-Skull-Implant-Used-For-First-Time-in-US

A végtagok mesterséges helyettesítése is egyre jobban fejlődik. Korábban az aktív bionikus protézisek jelentettek óriási előrelépést, amelyek robotizáltan képesek egyre jobban utánozni az adott testrész eredeti mozgását, és különböző vezeték nélküli kapcsolatokkal irányíthatóak. Azonban hamarosan ezeket is felválthatják a 3D-s technikával készült, komfortosabb és szebb művégtagok.

3d_printed_custom_prosthetic_limbs_image_title_zccxf

Belső szervekből, akár szívből is készülhet mesterséges verzió. Már a 80-as évek óta végeznek sikeres műszív beültetéseket. Mivel már légcsövet és bőrt is nyomattak, így akár működő szervek elállítása sem elképzelhetetlen a jövőben. A legrejtélyesebb szerv, és éppen ezért a legnehezebben utánozható is, még mindig az agy. A puszta mechanizmusokon kívül olyan sok változóval kell számolni, hogy nehéz elképzelni, hogy egyszer mesterségesen megalkossák az emberi agy tökéletes mását. Mindenesetre rengeteg próbálkozás született már, és hogy létezik DNS-ből előállított primitívebb verzió, az már ?csodálatos?.

 

                                                                                                                                                                                                           galaktika.hu / paranormal.hu