Home Cikkek Megvan, hol kell keresni az idegenek nyomait

Megvan, hol kell keresni az idegenek nyomait

873
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

Eddig nem sikerült E.T.-ék nyomára bukkanni. A svédországi Uppsala Egyetem kutatói azonban egy új módszert fejlesztettek ki, amely segíthet megtalálni az idegeneket ? már ha léteznek. A technológia az eltűnő galaxisok és csillagok vizsgálatán alapul.

Jogos a kérdés, hogy egy fejlett földönkívüli civilizáció miért tüntet el égitesteket? Valószínűleg magukat a csillagokat nem semmisítik meg, de elképzelhető, hogy Dyson-gömböt ? vagy valami ahhoz hasonlót ? építenek köréjük.

A szerkezet létezésének ötletét az 1950-es évek végén az amerikai fizikus, Freeman Dyson vettette fel. Elképzelése szerint a rohamosan fejlődő civilizációknak egyre nagyobb energiaszükségletei vannak, ezért ha a technológiájuk elég fejlett, a földönkívüliek olyan gömb formájú burkot építenek a csillagok köré, melyeknek napelemei felfogják a sugárzást. Éppen emiatt az érintett égitestek látványa megváltozik.

A Dyson-gömb létezését sokan elképzelhetőnek tartják ? például egyesek a Tabby csillagának jelenségét is ezzel magyarázzák. A tanulmány szerzői sem határolódnak el a gondolattól, emellett azt sem zárják ki, hogy a távoli világok lakói szándékosan rejtik el az égitesteket, mert nem szeretnék, ha kifigyelnék őket. A kutatók ezen gondolatokból kiindulva régebben felvett adatok alapján nagyjából 30 ezer csillagot vizsgáltak meg, és úgy találták, ezek közt 148 jelölt van, amelyek idegen civilizáció nyomaira utalhatnak. Ezután a korábbi hibák kiszűrésével még tovább szűkült a kör ? egyes csillagok például azért ?tűntek el?, mert a megfigyelést feljegyző szakértő elfelejtette teleszkópja fotometriáját bekapcsolni.

A hosszú ellenőrzési folyamat végén egyetlen csillag maradt, igaz, erről sem biztos, hogy valóban eltűnt ? csupán egy régebbi eredmény mutatja ezt. A további elemzések során a kutatók nem találták meg az infravörös- vagy a hősugárzás nyomait, ez pedig kizárja a Dyson-gömb jelenlétét ? az ugyanis csak a csillag fényét takarná el. A jelenség megmagyarázására alternatív válaszok is születtek. Az egyik például a csillag eltűnésének okát nem az idegeneknél, hanem a kettőscsillagoknál keresi.

Eszerint könnyen elképzelhető, hogy az égitest halványságának hátterében egy társobjektum áll. A szakértők célja most az, hogy egyéb vizsgálatokkal utánajárjanak, hogy a csillag valóban eltűnt-e? Ha nem, akkor létezik már eddig is ismert magyarázat a jelenségre. Ha azonban az égitest valóban nem látható, úgy valami újat fedezhettek fel. Lehetséges, hogy a választ végül nem az idegenek adják majd meg, hanem valami egészen más, mondjuk egy féreglyuk, amely elnyelte az érintett égitestet.

24.hu