Home Összeesküvés elméletek Mennyi amerikai hisz az összeesküvés elméletekben?

Mennyi amerikai hisz az összeesküvés elméletekben?

0

Napjainkban egyre inkább terjednek az összeesküvés elméletek. Érdekes kutatás lehet kideríteni, hogy vajon mennyien hisznek benne, mennyi ember gondolkodik el azon, hogy talán lehet valami amit eltitkolnak előlünk.

2006 és 2011 között két kutató, Eric Oliver és Thomas Wood négy felmérést végzett annak kiderítésére, hogy vajon mennyi amerikai hisz az összeesküvés elméletekben. A felmérés arra az eredményre jutott, hogy az összeesküvés elméletekbe vetett hit erőssége nem változott a múlthoz képest.

A felmérés azt találta, hogy az amerikaiak fele megalapozottnak lát legalább egy összeesküvés elméletet és több elméletbe való hit függ az ideológiai és a politikai beállítottságtól.

Úgy tűnik tehát, hogy a nézeteink, a világról alkotott képünk meghatározza azt, hogy mibe hiszünk. Mindenesetre az, hogy milyen beállítottságúak vagyunk, független attól, hogy egy összeesküvés elmélet igaz lenne vagy hamis.

Az eredmények arra utalnak, hogy az öszeesküvés elméletek azért lehetnek vonzóak mert politikai magyarázatkénk is szolgálhatnak egy-egy esetre. Ez viszont újraformálja az amerikai politikai kultúrát.

Mivel jelenleg a digitális információ korában élünk, a hírek egyik pillanatról a másikra terjednek, akár a világ egyik feléből a másikba. Az emberekhez gyorsan eljut az információ és gyorsan alkotnak véleményt. A kormányoknak minden bizonnyal nehéz alkalmazkodni ahhoz, hogy megfelelő magyarázatot adjanak történésekre.

Mivel azonban a komoly felháborodás és elégedetlenség nem tesz jót egy kormánynak sem, a megfelelő kommunikáció kialakítása fel kell, hogy vegye a versenyt a hírek terjedésével is.

Az amerikaiak 19%-a hiszi úgy, hogy a 9/11-es eseményeket a kormány tervelte ki és hajtotta végre, 25%-uk hiszi úgy, hogy a 2008-s gazdasági világválságot a Wall Street egy titkos bankárcsoportja okozta és 11%-uk hiszi úgy, hogy azért váltunk át hagyományos égőkről energiatakarékos égőkre, mert így könnyebben válunk irányíthatóvá.

A felmérésből látszik, hogy ha még úgy is tűnik, hogy az embereket magukba szívják a hétköznapok – jut idő arra is, hogy elgondolkodjanak.