Home Cikkek Miért félnek annyira az emberek az ûr fenyegetéseitõl?

Miért félnek annyira az emberek az ûr fenyegetéseitõl?

350
0
Megosztás

Miért félnek az emberek az aszteroidáktól, amelyek örökös magányban szelik át a világegyetemet? Mi olyan ijesztõ? A rejtett fenyegetés, amely ellen nem tudunk egyelõre védekezni vagy az élet mulandóságának a gondolatai? Irina Lukjanova pszichológus segített az ?Oroszország Hangjának?, hogy megértsük a meteoritok és aszteroidák körüli tömeghisztéria okait. Például, hogy miért váltott ki akkora visszhangot a csebarkuli meteorit, amely 2013. február 15-én hullott le Cseljabinszk régióban.

Ez akkor történt, amikor senki sem számított rá. Nem volt figyelmeztetés, mivel a radarok képtelenek az ûrhöz viszonyítva ilyen kis tárgyak észlelésére. A ?figyelmeztetés hiányának? pillanata az, ami ennyire megijesztette az embereket. Bár a meteorit lezuhanása nem okozott súlyos károkat, mélyreható következményekkel járt: kiderült, hogy tehetetlenek vagyunk a kívülrõl jövõ fenyegetésekkel szemben. És ez az a tehetetlenség, ami annyira megrémiszti az embereket.
2012 decemberében az emberek ? sokan rettegve ? várták Nibiru, a mitikus X-bolygó eljövetelét, amely a maja prófécia szerint véget vetett volna az életnek. A világegyetem katasztrófája azonban nem következett be.

A pszichológus szerint a világvége veszélye, a természeti katasztrófáktól való félelem, valamint az idegenek eljövetele, mind a mély, tudatalatti fóbiánkhoz irányítják az emberiséget.

Eközben a való világ aggasztó: Észak-Korea és Irán a nuklreáris programjaival, a pénzügyi válság Cipruson, a helyzet Szíriában? Az utóbbi években a világ egy nagy vérzõ fekélyre kezdett el hasonlítani. Növekszik a feszültség. Az emberek elveszítik a munkájukat, az anyagi jólétüket, a nyugodt élet reményét. Irina Lukjanova szerint:

Ezekben a pillanatokban a világvégérõl szóló ijesztõ történetek, ahol mindenki megkapja, amit érdemel, különösen vonzónak tûnnek a számunkra. Hiszen a világot, ahol nincs igazságosság, idõnként megsemmisítenénk, a hamvain pedig egy új és jobb világot építenénk fel. Ez azonban egy mélyen infantilis megközelítés. A saját tehetetlenségünket akarjuk lerombolni és ?megsemmisítetté válni?, bûnhõdni.

Ez olyan, mint a gyerekkorban: ha rosszul viselkedtél, tudtad, hogy a szülõ büntetés nem várat magára. A mostani esetben a ?veszélyes ûr? veszi fel a felügyelõ szülõ szerepét. Mi pedig tartunk is a büntetéstõl, és tudjuk, hogy az elkerülhetetlen. Innen erednek az õsi próféciák az Apokalipszisrõl, amelyeket ugyanarra a pszichológiára építettek fel, ahol a bûnös emberiség a ?csintalan? gyermeket formálja meg, a ?szigorú, ám igazságos? szülõ szerepében pedig az Isten vagy a természeti erõk tetszelegnek.

Az emberiség fél mindattól, amit nem tud befolyásolni. Fél az ismeretlentõl és a saját tehetetlenségétõl. A legfõképpen pedig a haláltól. Az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a félelmeinktõl, ha megértjük, hogy mindenki addig fog élni a Földön, ameddig az elõ van írva neki.

Nincs értelme minden a Föld mellett elhaladó aszteroidát figyelni. A figyelem nem fogja befolyásolni az útvonalát. A saját életünk röppályáját azonban jobbra fordíthatjuk,- állítja Lukjanova pszichológus. Csupán annyi a dolgunk, hogy ne a félelmeinkre összpontosítsunk, hanem a mindennapi élet apró örömeire, ami maga az élet.

"10813_442957569115878_991966478_n.jpg"