Home Cikkek Miért van annyi szellemészlelés?

Miért van annyi szellemészlelés?

0

Van abban valami, hogy olyan sok természetfelettiről szóló film és történet létezik. Ezek a filmek és könyvek többé-kevésbé a valóságból merítenek, tehát kell, hogy legyen valami alapjuk.

Az rendben van, hogy a mesélés önmagában nem bizonyíték, de az észlelések száma árulkodó lehet. Minél több a beszámoló, annál kevésbé valószínű, hogy csalásról vagy hallucinációról van szó. Szinte mindenkinek van valamilyen különös tapasztalata, legyen szó akár egy furcsa megérzésről vagy egy átlátszó alakról, amely az ágy előtt álldogál . Ezeket sokan hallucinációval vagy optikai csalódással, illúzióval magyarázzák. Ha ez így van, akkor nagyon sok mindenki őrült kell, hogy legyen. Itt meg is oszlik a tábor: akik hisznek, azok egyértelműen szellemeknek vélik ezeket a jelenségeket, a szkeptikusok viszont inkább realista magyarázatot keresnek.

Elképzelhető, lehet az is, hogy ilyen sokan csalók lennének? Inkább létrehozunk történeteket, minthogy a halál utáni élet igaz legyen?

A történetmesélésben sajnos nem lehet megbízni. Sajnos a tapasztalatokat sem lehet megismételni laboratóriumban vagy a helyszínen. Ezért aztán ha valaki azt állítja, hogy szellemet látott, hihetünk neki ugyan, de kritikus szemmel kell az esetre tekinteni. A kérdés az, hogy hogyan lehetne ennyi szubjektív véleményt objektívvá alakítani? Ugyanakkor hogyan mondhatnánk azt, hogy nincs semmi, mikor mégis annyian számolnak be szellemészlelésről?

Nem csak azzal van tehát probléma, hogy létezik-e a szellemvilág, hanem azzal is, hogy mekkora fenntartásal kellene kezelnünk ezt a kérdést. Lehet, hogy csak a megérzésünkre kellene hallgatnunk?

Seres Gábor – paranormal.hu