Home Kriptozoológia Mindenki látni akarja a Loch Nessi szörnyet

Mindenki látni akarja a Loch Nessi szörnyet

0

Mindenki látni akarja a Loch Nessi szörnyet aki Skóciában jár. Ki az aki nem? Aki a tó környéken jár, valószínűleg ki nem hagyná ki a lehetőséget, hogy legalább csak egyszer megpillantsa. De volt-e már bárki is, aki tényleg észlelte?

Az észlelési adatbázis

Az utóbbi két évtizedben több mint ezer bejelentéssel rendelkezik a Loch Nessi Szörny Észlelési Adattár, amely az elmúlt évek észleléseinek adatait tartalmazza. Így tehát elmondhatjuk, hogy meglehetősen sokan észlelték, vagy legalább is észleltek valamit.

Az adattár vezetője, Gary Campbell 2016 májusban tudatta az újságírókkal, hogy manapság már nincs annyi bejelentés mint régen volt, de munkáját tekintve így sem unatkozik. Amikor elkezdte a bejelentések felvezetését, maga sem tudta, hogy ilyen sokáig el fog tartani. A férfi ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy egyhamar rá fogunk jönni, mi is a Loch Nessi Szörny. Erre vonatkozólag egyébként is mindenkinek más elmélete van.

2016 májusáig mindössze egy beszámolót vittek fel az adatbázisba. A beszámoló egy texasi nőhöz kötődik, aki egy sötét lényt vélt látni, amint a víz felszíne alatt úszik.

Öt további észlelés 2015-ben került be a rendszerbe. A többi pedig az azt követő években.

Az adatbázis két legmegbízhatóbb észlelése közül az egyik Richard White nevéhez kötődik, aki 1997-ben képsorozatot készített egy lényről, amint kiemelkedik a vízből. A másik észlelést pedig Bobbie Pollockhoz fűzhetjük, aki 2000-ben készített videót egy lényről, amely Invermoriston Bay-ben úszott.

Annak ellenére, hogy a szkeptikusok kételkednek abban, hogy bármi rejtőzködne a víz mélyében, ez nem állítja meg a túristákat, akik rendszeresen jönnek a tóhoz, hogy megpillantsák a titokzatos szörnyet. A tó misztériuma több mint 1450 éves egyébként ami alapján úgy tűnik, hogy a szörny nem nagyon akar elmenni.

Aki már látta a Loch Nessi-Szörnyet

A sok észlelés között érdemes megemlíteni olyat is, amely kitűnik a többi közül és jobban ismerjük annak részleteit.

1959-ben Dr. Denys Tucker, a brit Nemzeti Természettudományi Múzeum tudományos osztályának vezetője egyszer azt állította, hogy látta a szörnyet. Tucker zoológus volt, akinek a szakterületét az angolnák jelentették. Az elismert és nagyra becsült tudós nyolc évig volt a múzeum igazgatója.

1959-ben azonban a tudós karrierje kezdett összeomlani miután bejelentette, hogy egy ismeretlen lényt látott a skóciai tóban. A története hamar népszerű lett a nyilvánosság előtt, azonban a múzeum belső köreiben egyre ellentmondásosabbá váltak az általa elmondottak. Dr. Tucker szerint a lény egy Elasmosaurus lehetett, amely egy nagyobb méretű Plesiosaurida.

Ez a faj egy hosszú nyakú állat, amely 80 millió éve halt ki. A tudós annyira biztos volt ebben, hogy kifejezetten örülült a felfedezésnek. A férfi érdeklődése a lény iránt azonban meglehetősen ártalmas volt a karrierjére nézve. Tudós kortársai szerint a téma komolytalan és aki ilyen magasrangú múzeumban dolgozik, annak nem lenne szabad hasonló kijelentéseket tennie.

A helyzet tovább fokozódott, egészen 1960-ig, amikor az akkori igazgató, Dr. Morrison-Scott ki is rúgta a kutatót. Tucker nem hagyta annyiban a dolgot és pert indított, amely eljutott a Legfelsőbb Bíróságig. Végül azonban a tudós nem tudott felülkerekedni a munkatársain.

Az idő elteltével később már a tudós rossz hírneve is feledésbe merült. De hogy pontosan mit látott Tucker 1959-ben a tónál, az a mai napig rejtély marad.

Videó is van róla

Nem csak bejelentések, hanem videók is vannak az állítólagos szörnyről. Az egyik legismertebb videót 2018 áprilisában készítette Eoin O’Faodhagain, aki Donegalban lakik. A férfi videót készített a telefonjával arról a webkameráról, amely Loch Nessi tóra néz. A kórházban dolgozó adminisztrátor igencsak meglepődött amikor ránézett a webkamerára április 30-án, amikor egy szokatlan mozgó objektumot látni, amely a víz felszínén úszik. Mint elmondta, nem hitt a szemének. Éppen bekapcsolta a webkamerát, amikor valami megjelent a tóban és követni kezdte. Nagyon szokatlan volt, bizonyos, hogy valami nagynak kellett lennie. A lény  alámerült, majd felbukkant, majd alámerült és eltűnt. A férfi szerint nem csónak volt és nem is fatörzs, így azt a következtetést vonta le, hogy a szörny lehetett. Eoin azt is kifejtette, hogy hisz a szörnyben, de nem gondolná, hogy egy plesiosaurus lenne. Inkább valami olyasmi, ami a tóban fejlődött ki az évezredek alatt.

Gary Campbell, a Loch Nessi szörny Észlelés Regisztrációs Irodájának fenntartója különösen le volt nyűgözve a felvétel hosszától mondván, hogy a legtöbb Nessie videó nem tart tovább néhány másodpercnél. A videónak nagy jelentőséget tulajdonított. Általában ugyanis olyan felvételeket találunk a loch nessi szörnyről, melyek csupán néhány másodperc hosszúak. Azonban figyelemreméltó ennek a videónak a hosszúság és a videó jó példája annak, hogy egyre több az észlelési videó az interneten.

A felvételen világosan látszik hogy valami alámerül, majd felbukkan a vizet veri maga körül. Megmagyarázhatatlan. Akármi is az, nem lehet több mint 20 láb hosszú. Valami van a videón, ami nyilvánvalóan mozog.

A videót itt lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=IjzQx2G6CWs

A Google is észlelni akar

Nem csak személyek, hanem olyan cégek is, mint a Google, szintén mutat érdeklődést a szörny felé. A Google kiadott egy frissitést a Street View-hoz 2015 áprilisában, amely lehetővé tette a felhasználóknak, hogy kereshessék a Loch Nessi szörnyet. Miután a Google kiadta a frissítést, igencsak megnőtt a Loch Nessi szörny utáni kutatás.

Online felhasználók millióinak vált lehetővé, hogy saját maguk is nyomozzanak a lény után. Azóta is, a kiváncsi szemek több szögből is figyelhetik a tavat. A dolog szépsége, hogy az egyik kamera az Urquhart Kastéllyal szemben helyezkedik el, egy másik kamera pedig Fort Augustus közelében van, amely a tó déli oldalán elhelyezkedő falu.

Malcolm Roughead, aki a környék turisztikai irodájának a vezetője volt, rendkívül izgalmasnak találta a projektet. Roughead hálás is volt a cégóriásnak, amiért felkeltette a tó az érdeklődését. Mivel túristák ezrez látogatják a tavat minden évben, ezért nem is csoda, hogy a Google-t érdeklik ehhez hasonló projektnek.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy nem ez volt az első eset, hogy ilyen nagyszabású kutatások történnek a tó körül. 1969-ben Dan Scott Taylor egy sárga tengeralattjáróval próbálkozott azzal, hogy víz alá merül a szörnyet keresve. Maga a jármű azonban nem volt túlságosan megtervezve és több helyen be is szivárgott a víz.

Mindezek ellenére Taylor túlélte a merülést. A tengeralattjáró a mai napig ki van állítva a tóhoz közeli múzeum épülete (Loch Ness Exhibition Center) körül Drumnadrochitban.

Látható tehát, hogy az érdeklődés a szörny felé kicsit sem csökken, sőt, egyre inkább csak növekszik. És minél nagyobb az érdeklődés, annál nagyobb az esély arra, hogy előbb-utóbb találunk valamit a tóban. Mert aki fel akar fedezni valamit, először kíváncsinak kell lennie.

Daily Record | Press and Journal | Marketbusiness News | pixamaus2015 képe a Pixabay -en