Home Földönkívüliek Mit kellene tennünk, ha a földönkívüliek egyszer csak felbukkannának?

Mit kellene tennünk, ha a földönkívüliek egyszer csak felbukkannának?

0

Avi Loeb csillagász az elmúlt napokban fejtette ki véleményét arról a kérdésről, mit kellene tennünk, ha egy ilyen esemény megtörténik.

A tdós szerint az első dolog, amiről meg kellene bizonyosodnunk, hogy léteznek-e, hiszen ebben az esetben nem fog minket váratlanul érni a látogatásuk. Kezdésként azt a hasonlatot veti fel, amikor egy erdőben járunk: nem árt csendben lennünk és figyelnünk, mert nem tudhatjuk, nem ólálkodnak-e ragadozók körülöttünk. A valóságban azonban az ember egyáltalán nem ilyen körültekintő: évtizedek óta sugározzuk a TV és rádiójeleket a világűrbe, így könnyen lehet, hogy más civilizációk már észlelték az általunk kibocsátott jeleket. Azonban ha ők is a rakéták fejlettségi szintjén vannak, akkor nincs miért aggódnunk: ahhoz ugyanis, hogy ide eljussanak, szinte lehetetlen a távolság miatt.

De mi lenne, ha az ajtóban állnának? A helyzet az, hogy bolygónkon jelenleg sok probléma van, de egyik sem olyan sürgető fontosságú, mint egy nemzetközi protokoll kidolgozása idegenek látogatása esetén. Így feltehetően minden nemzet másképp reagálna a látogatásukra.

Egy másik kérdés, észrevennénk-e, ha egy idegen űrhajó felénk közeledne. Ez elsősorban a méretétől függ. Mert ha nem is bocsát ki mesterséges fényt, a Nap fényét akkor is visszaverné, így észre lehetne venni. Ha visszaemlékszünk a különös Oumuamua objektumra, amely 2017 októberében tűnt fel a Naprendszerben, az is a Nap fényét verte vissza, így tudtuk valamennyire megfigyelni.

Egy elmélet szerint ez az objektum egy megfigyelő űrhajó lehetett. Avi Loeb szerint ez azért nem valószínű, mert egy 10 ezer éves objektumról van szó, annyi évvel ezelőtt viszont az ember még nem sugárzott jeleket az űrbe, így nem lehettek képesek észlelni minket. Azonban lehetnek olyan mesterséges objektumok az űrben, melyeket évezredek óta indíthattak útra földönkívüliek és amelyek ma már ki vannak vonva a forgalomból. E gondolat mentén akár találhatunk ősi földönkívüli leleteket is a Holdon és a Marson is, feltéve ha ott éltek valaha fejlett civilizációk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy manapság ne száguldanának a Naprendszerünkben kisméretű, mesterséges megfigyelő objektumok, melyeket nem veszünk észre. A csillagász szerint azonban jó lenne ez irányban is kutatnunk, jó lenne észrevennünk ilyen tárgyakat, amennyiben léteznek. Erre a célra megfelelhetnek a fejlett teleszkópok is. Minél több pénzt fektetünk bele ebbe a kutatásba, annál nagyobb az esélye, hogy találnánk valamit – ennek nagyobb jelentősége lenne még a gravitációs hullámok felfedezésénél is.

Rátenni a kezünket, megismerni az idegen technológiát – ez gyökerestől változtatná meg a világfelfogásunkat, az űrkutatást, választ adna filozófiai és teológiai kérdésekre is.

De figyelmen kívül is hagyhatjuk a földönkívüliek kérdését egészen addig, amíg fel nem bukkannak. Ha léteznek és itt vannak, nem fognak tovább állni – akkor sem, ha nem akarunk tudomást venni róluk – mint ahogy a vallási szervek sem akartak arról, hogy a Föld kering a Nap körül és nem fordítva; egészen addig, amíg a papok bele nem néztek a teleszkópba.

Stefan Keller képe a Pixabay -en