Home Földönkívüliek Mit tanultunk az elmúlt évtizedek UFO kutatásából?

Mit tanultunk az elmúlt évtizedek UFO kutatásából?

0

Az elmúlt évtizedekben több olyan, amerikai kormány által támogatott program indult, melyeknek a célja a földönkívüli élet kutatása.

AATI és SETI

A közvélemény igencsak meglepődött, amikor nyilvánosságra hozták, hogy 2007-ben egy amerikai program keretében (Fejlett Légifenyegetést Figyelő Program – Advanced Aviation Threat Identification Program) azt vizsgálták, milyen technológia állhat a hátterében az UFO jelenségeknek, beleértve a meghajtást, a lebegő képességet, a manőverezést és a hirtelen nagy sebességgel való közlekedést.

A program létezése azonban nem bizonyíték a földönkívüliek létezésére, mert – mint hangoztatták – a program célja a tudományos vizsgálódás. Azok a programok pedig, melyek már évtizedek óta működnek, abból a célból vizsgálódnak, hogy keressék az idegen élet nyomait az ég figyelésével. Ami csupán annyit jelent, hogy lehetséges civilizációk után kutatnak. Azonban feltehetnénk a kérdést, hogy ha az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kérdést csinál az idegenekkel kapcsolatban, akkor miért támogat hasonló programokat mint például a SETI?

Lehet, hogy az okok megtalálásához vissza kellene mennünk több évtizedet. Emlékszünk még az 1947-es Roswell esetre? Sokakban felmerült a gyanú, hogy a lezuhant idegen tárgyak mögött a Szovjetúnió állhat és a tőle való fenyegetettség érzése befolyásolhatta a programok támogatását. Így aztán nem meglepő, hogy másfajta fenyegetettségtől is félnek, akár olyanól, amely a bolygónkon kívüli.

A SETI-vel kapcsolatban azonban érdekes, hogy az AATIP program mögött egy Robert Bigelow nevű milliárdos is áll, akiről úgy tartják, hogy részese volt egy negyedik típusu találkozásnak. Robert Bigelow létesítmnyei közelében egyébként is észleltek már idegen járműveket, ami méginkább gyanúba keveri őt.

Mindenesetre a SETI hivatalos álláspontja – ezzel egyhuzamban Andrew Siemion kijelentése – is az, hogy minden tudományos és technológiai tudást belevetve se találtunk eddig jelét az értelmes életnek. Rengeteg csillagász kémleli folyamatosan az eget, de eddig nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy létezik más intelligens élet rajtunk kívül.

Programok

1947-ben Roswell közelében lezuhant valami, amit az amerikai hadsereg nagyon titkolt. Sokan úgy vélik, hogy egy UFO zuhant le a térségben és a járművet azoknak az utasaival együtt elszállították. Egy 1994-ben, a Légierő által kiadott nyilatkozatban beszámolnak arról, hogy a lezuhant tárgy a Project Mogulhoz kapcsolódik. Ez egy olyan amerikai program volt, melyben magaslégkörű ballont teszteltek abból a célból, hogy figyelje a szovjetek tevékenységét.

A Roswell incidenshez köthető még a Majestic 12 csoport is, melynek feladata a Roswellnél talált idegen testek vizsgálata. Ez a csoport azonban hivatalosan nem létezik, csupán kiszivárogtatott dokumentumok utalnak az egykori létezésére. A dokumentumokat ismeretlenek küldték 1984-ben egy írónak, Jamie Shandrea-nak, majd kézhez kapott egy levelet egy másik író is, Timothy Good. Az ügy nagy visszhangot keltett a sajtóban, de hogy a csoport valóban létezett-e, nem erősítette meg senki.

Ezt követően 1948 és 1952 között működött az úgynevezett Project Sign and Grudge. Ennek szintén az volt a szerepe, hogy azonosítatlan légköri jelenségeket vizsgáljon. Kiváltó oka az volt, hogy 1947-ben Washington felett megjelent néhány ismeretlen eredetű repülő csészealj, de köze volt a Hidegháborúnak is. A program álláspontja az volt, hogy nem találtak semmilyen idegen életre vagy jelenlétre utaló nyomot és a kutatást lezárják, mert sok emberben hamis reményeket keltenek, amely a társadalomra rossz hatással lehet.

Az 1952 és 1969 között működő Project Blue Book volt a legkiterjedtebb nyomozás, melyben szintén UFO-k és más azonosítatlan tárgyak után kutattak. Több mint 12000 esetet vizsgáltak, ezekből valamiel több mint 700-ra nem találtak magyarázatot. Ennek ellenére azonban azt a következtetést vonták le, hogy semmilyen észlelés nem utal arra és semmilyen bizonyítékot nem találtak arra vonatkozólag, hogy jelenlegi technológiánkat meghaladó idegen civilizáció létezne.

Az 1960-ban alakult Project Ozma célja rádióhullámok elemzése. A projekt leginkább a Tau Ceti-t és Tau Epsilont vette célba, de semmilyen értékelhető jelre nem bukkantak. Az 1966 és 1968 között működő UFO Project, mely a Colorado Egyetem keretei között zajlott, szintén abból a célból állt fel, hogy a földönkívüli élet nyomait kutassa. Az ebből készült Condon Jelentés megállapította, hogy semmilyen jel vagy bizonyíték nincs arra, hogy létezne más intelligens élet. A program végén Carl Sagan belekezdett tudományos vitáinak kezdeményezésébe. Az UFO-k mellett ugyanakkor a paranormális jelenségek is részét képezték az amerikai kormány érdeklődésének.

Az 1970-es és 1980-as években a CIA és vizsgálódott a két jelenséggel kapcsolatban, de leginkább az érdekelte őket is, hogy állhat-e fenn kapcsolat az UFO észlelések és a Szovjetúnió között. A SETI program 1976 és 1993 között működött és óriási támogatást kapott és a NASA keretein belül működött. Az Arecibo és Goldstone antennákat használta a vizsgálódásra. Végül Nevada szenátora, Richard Briyan vetett véget a projectnek. Az 1998-ban alapított NASA Asztrobiológiai Intézmény (NASA Astrobiology Institute) célja szintén az idegen élet kutatása, elsősorban a Marson és a Naprendszer holdjain, ahol a jég alatt rejtőzhetnek bizonyos mikroorganizmusok. A project azzal is foglalkozik, milyennek kellene lennie az életnek egyáltalán a Földön kívül.

A technológiai fejlesztések pedig tovább folytatódnak abban a reményben, hogy egyszer bizonyítékot találjunk.

paranormal.hu | K. Kliche képe a Pixabay -en