Home Kriptozoológia Nagy-Britannia különös lényei

Nagy-Britannia különös lényei

0

Elgondolkodhatunk azon, hogy létezik-e a jetinek egy kisebbik párja? Nagy Britanniából származó történetek arra utalnak, hogy több ismeretlen lény is élhet a szigetországban. Egy régi walesi népmese beszámol az úgynevezett Bwbach-ról, amely egy két méter magas, szőrzettel rendelkező humanoid lény. Ez a lény azonban kerülte az embert, ártalmatlan volt ránézve: egyedül éhségét csillapította, de azt is csak zabbal vagy tejjel.

Tulajdonképpen egy jóindulatú goblinról van szó. A néphagyomány szerint ha a háziasszony előkészítette a Bwbach számára az eledelt éjszakára, akkor cserébe a Bwbach szerencsét hozott neki.

Ez a lény mára egy elfeledett misztérium, azonban Angliában a mai napig beszámolnak találkozásokról kisméretű, szőrös emberszerű lényekkel. Jon Downes szörnyvadász szerint a legtöbb jelentés a Devonshire-i erdőből érkezik. Ugyanakkor sokkal megbízhatóbbak a Churston Woods-ból származó észlelések, mert azon a területen sokkal többen alátámasztják ezeknek a lényeknek a létezését. A Churston Woods ma egy brit túristaközpont. 1996-ban 15 észlelés történt, melyek egy zöld arcú majomról számolnak be, amely az erdőben rohan keresztül, néha szlalomozva a fák körül. A lény nem rendelkezik farokkal, magassága nagyjából 3 méteresre tehető. Habár egyes beszámolók meglehetősen homályosak, láthatjuk, hogy más beszámolók egészen részletesen leírják, milyen a lény kinézete. Mindebből arra következtethetünk, hogy egy emberszabásúról van szó, amely hivatalosan nem létezik Nagy Britanniában – ám mégis észlelik.

Devon, Somerset és Cornwall egyébként is gazdag a népmesékben, lehet hogy mégis van ezeknek valóságalapjuk?

Az egyik észlelés 1958-ból származik, amikor egy férfi Stafford közelégen hazafelé ment munkából és a bicikli lámpája megvilágított valamit; egy kis zöld emberkét vélt felfedezni a szemtanú, ami gyorsan elillant. Egy másik alkalommal egy férfi egy német temető mellett haladt el, amint arra lett figyelmes, hogy valami ráesett az autó hátsó részére. Amikor belenézett a tükörbe, egy szőrös, kisméretű, gremlinhez hasonló lényt pillantott meg.

2008 novemberében egy egészen elképesztő történet került nyilvánosságra Wansteadből, amely London egyik külterülete. A szemtanúi beszámoló szerint egy kisméretű lényt észleltek, amely az Epping Erdőben gyalogolt. Ez egy 2476 hektáros erdő, amelyet már a középkorban is megemlítettek az ott történő különös eseményekről: erről Neil Arnold beszél, aki megemlít egy Michael Kent nevű személyt. A férfi egy korai novemberi napon halászni ment bátyjával és apjával Hollow Ponds-ra, amely az Epping Erdő egyik területe. Az fiatalabb fiú arról számolt be, hogy amikor eltávolodott családjától, zajt hallott a bokrokból és megpillantotta a hátát egy szőrös állatnak, amely három méter magas lehetett, majd eltűnt a sűrűben.

Egy másik esetben egy Irene Dinty nevű hölgy találkozott a lénnyel a Wooddford Bridge-ben. Ahogy a szemtanú elmesélte, éppen kilépett a lakásából, amikor megpillantott egy szőrös lényt, amint a semmiből megjelenik. Három méter magas lehetett, óriási lábakkal és egyenesen a szemtanú szemébe nézett. Tekintete állatszerű volt. Ezt követően könnyűszerrel átmászott egy falon, egyenesen a Three Jolly Whellers nevű kocsma kertjébe. A hölgy annyira megrémült, hogy elrohant a szomszédjának a házába elmondani mi történt. Mivel nem hitt neki, meg is kérdezte tőle nem ivott-e, de természetesen nem volt erről szó. Mindenesetre a szemtanú közölte, hogy nem szeretne többet találkozni a lénnyel.

Angliából további beszámolók is léteznek a múltból és napjainkból egyaránt. Ha nem is feltétlenül kétlábú, de négylábú lényekről is vannak jelentések. Mindenesetre az azért elmondható, hogy a legnagyobb figyelmet továbbra is a jeti kapja a médiában és a sajtóban egyaránt. Az Epping Erdő lényével kapcsolatos rejtély pedig továbbra is megoldatlan marad.

  • Wirt Sikes: BRITISH GOBLINS: Welsh Folk-lore, Fairy Mythology, Legends and Traditions (1880)
  • Daniel Binns: WANSTEAD: Is ‘Bigfoot’ on the loose in woods? (2008)
  • The Saturday Strangeness
  • Seres Gábor