Home A tudomány rejtélyei Nagyobb lehet az esély az életre a galaxisban, mint eddig hitték

Nagyobb lehet az esély az életre a galaxisban, mint eddig hitték

0

A tudósok most úgy vélik, hogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy idegen életet találnak a Tejútrendszerben, mint azt eddig gondolták. A Leedsi Egyetemen a Dr. John Ilee által vezetett új tanulmány szerint a földi élet kialakulásáért felelős alapvető kémiai feltételek gyakoriak lehetnek a Tejútrendszerben.

Ennek megállapításához a kutatók a chilei Atacama sivatagban lévő teleszkóp adatait használták fel, amely a fiatal csillagokat körülvevő anyagkorongokat vizsgálatára.

Ezek a korongok, amelyek egy napon új bolygókat fognak alkotni, nagy mennyiségben tartalmaznak olyan egyszerű molekulákat, amelyek az élet kialakulásához szükséges összetettebb molekulák kialakulásához szükségesek.

A teleszkóppal e korongok legbelsőbb régióiban találtak ilyen molekulákat, a Naprendszerünkhöz hasonló méretarányokban.

Az elemzésünk azt mutatta, hogy a molekulák elsősorban ezekben a belső régiókban találhatók, a modellek által megjósoltnál 10-100-szor nagyobb gyakorisággal.

Érdekes módon ezekben a régiókban üstökösök és aszteroidák is keletkeznek, ami azt jelenti, hogy ezek a molekulák nagy távolságokra is eljuthatnak, és más bolygókon is lerakódhatnak.

A munka eredménye azt is mutatja, hogy ugyanazok az összetevők, amelyek az élet beindításához szükségesek a mi bolygónkon, más csillagok körül is megtalálhatók, így lehetséges, hogy a bolygókon az élet beindításához szükséges molekulák minden bolygóképző környezetben könnyen elérhetők.

beate bachmann képe a Pixabay -en.