Home A tudomány rejtélyei Nagyon furcsa galaxist találtak

Nagyon furcsa galaxist találtak

0

Egy lenyűgöző felfedezés a feje tetejére állíthatja mindazt, amit a galaxisok kialakulásáról tudunk.

A sötét anyag és a sötét energia pontos természete, amelyekről úgy gondolják, hogy a megfigyelhető világegyetem akár 96%-át is kiteszik, továbbra is a modern fizika egyik legfontosabb megoldatlan rejtélye.

Az összehangolt erőfeszítések ellenére azonban csillagászok eddig nem tudták közvetlenül megfigyelni a sötét anyagot, mivel az nem nyeli el, nem bocsát ki és nem ver vissza elektromágneses sugárzást, így nem látható.

Úgy gondolják azonban, hogy létfontosságú szerepet játszik az új galaxisok kialakulásában.

Most azonban egy olyan galaxis felfedezése, amely látszólag teljesen független a sötét anyagtól, még ezt is megkérdőjelezi, és azt sugallja, hogy még kevesebbet tudunk a galaxisok kialakulásáról, mint gondoltuk.

A szóban forgó galaxis, amely AGC 114905 néven ismert, egy ultradiffúz galaxis (UDG) – ami azt jelenti, hogy bár ugyanolyan nagy, mint a Tejútrendszer, sokkal halványabb és sokkal kevesebb csillagot tartalmaz.

A 250 millió fényévre található galaxis az első olyan megfigyelt galaxis, amelyben egyáltalán nincs sötét anyag.

Hogy pontosan miért van ez így, és hogy ez mit jelent a galaxisok kialakulásának megértése szempontjából, jelenleg még nem világos.

“Elvileg ilyen galaxisoknak nem szabadna létezniük” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Pavel Mancera Pina csillagász, a hollandiai Groningeni Egyetem munkatársa.

“Egyetlen létező elmélettel sem tudjuk megfelelően megmagyarázni őket”.

Fotó: CC BY 4.0 Javier Roman / Pavel Mancera Pina