Home Hírek NASA: Nem tudjuk, mi fénylik a Ceresen

NASA: Nem tudjuk, mi fénylik a Ceresen

556
1
Megosztás

20150226_ceres_kettos_fenyes_foltja_1A Dawn elnevezésű NASA-szonda éveken át utazott az űrben, és néhány nappal azelőtt készítette a legérdekesebb képeit, hogy pályára állt volna a Ceres nevű törpebolygó körül.

A nagy kráterben lévő, fénylő foltokról a NASA szakembereinek már akkor is csak tippjei voltak, hogy mi világíthat ott a nagy kráterben. Akkor azt látták egyetlen megoldásnak, hogy ha a Dawn közelebb ér, és újra meg tudják vizsgálni, kiderül.

A Dawn ugyan már hetekkel ezelőtt közelebb ért, de az igazán jó fotókra várni kellett. A szonda pályája ugyanis pont úgy alakult, hogy heteken át csak a Ceres sötét oldalát látta. Most, hogy a szonda lassan körbekerüli a törpebolygót, kezdenek jönni az érdekesebb felvételek. Például az, ahol ismét látszik a kráter és ismét felfénylenek a titokzatos foltok.

A baj csak az, hogy az 5-ös számú folt (spot 5) elnevezésű jelenségre a NASA továbbra sem tudja a megoldást. A korábban egy fényes foltról közben kiderült, hogy valójában két, egymáshoz közeli fényes folt (bár ez már korábban is kiderült). Ennél többet nem tudni, még akkor sem, ha az új képek már alig 22 ezer kilométerre a felszíntől készültek. Viszont a készült képek egymás után fűzésével kapott animáción jól látszik, hogy a foltok a napsütés hatására fényesednek fel igazán.

A következő hetekben a szonda még közelebb kerül majd, a szakemberek az egyre nagyobb részletességű felvételek elemzése után próbálnak majd csak tippelni, hogy akkor jégfolt, meteorbecsapódás miatt felcsiszolódott felszíni réteg, vagy esetleg egy idegen faj áll-e a háttérben.

index.hu

1 COMMENT