Home Cikkek Nazca-vonalak

Nazca-vonalak

0

A perui őslakos indiánok szerint a titokzatos Nazca-vonalak nem emberi kéz alkotásai, hanem az egyszer oda látogatott félistenek, a viracochák művei, akik évezredekkel ezelőtt mindenhol tevékenykedtek az Andok környékén.

Nasca vonalak? Más feltételezések azt feltételezik, hogy földönkívüliek készítették az ábrákat és vonalakat.
? A távoli Dél-Amerika több titokzatos civilizáció szülőföldje, gondoljunk csak az inkákra, vagy a Machu Picchu-ra.
? A Dél-Peruban található Nazca-fennsík különleges ábrái és vonalai talán a világ leghíresebb műemlékei.

Számtalan elmélet született már arról, hogy kik hozták létre és hogyan a fennsík nagyrészt csak magasból kivehető rajzait. Vannak akik szerint kultikus célokat szolgálhattak, esetleg csillagászati jelölések lehettek, amelyeket naptárként használtak. Bár némelyik rajzot a földön állva, “békaperspektívából” is látni, az ábrák többsége csak légifelvételen vehető ki tisztán.

Az ismertebb figurák közé tartozik A Nasca fensíkonaz összecsavart farkó majom, a szárnyaló keselyű, valamint egy meghökkentő rajz, ami egyesek szerint sisakos űrhajóst ábrázol.

nazca4

? A terület, melyen a vonalak találhatók, északról a Rio Ingenioval, délen a Rio Nazcával határos, durván négyzet alakó, egyenletes színezetű hátság, melyet rézsótosan, 46 km hosszan átszel a pánamerikai országót.

? Itt terül el elszórva a több száz figura. Egyesek állatokat ábrázolnak, például 18 féle madarat, mások mértani alakzatokat ? trapézokat, téglalapokat, háromszögeket, egyenes vonalakat ? formáznak. Mivel ezek a figurák mind hatalmasak, és a környéken semmiféle olyan magaslat nem található, amelyről be lehetne őket látni, csak egyféle módszer enged rálátást a vonalakra: a repülés.

? Nem véletlen tehát, hogy sokak idegen civilizáció leszállópályáinak vélik őket, hiszen azok évezredekkel a 20. század hajnala, vagyis a repülés feltalálása előtt készültek. Más furcsaságot is megemlíthetünk a vonalakkal kapcsolatban.

? Az említett pók figura például egy ismert pókfajt ábrázol. A Ricinulei faj azonban a világ egyik legritkább pókfaja, mely kizárólag az amazóniai esőerdők ember számára szinte elérhetetlen részein található. Hogyan lehetséges tehát, hogy az állítólag primitív nazcai művészek olyan messzire elutaztak, hogy aztán megörökíthessék képét itt, a fennsíkon?

? Hogyan voltak képesek visszaadni az olyan apró részleteket, melyek kizárólag mikroszkóp alatt láthatók, mint például a pók jobb hátsó lábán található párzószerv-nyúlvány?

Nasca – kolibri … ? Ehhez hasonló rejtélyek tömegesen fordulnak elő itt, hisz az ábrázolt állatok közül a kondorkeselyű kivételével egyik sem honos ezen a vidéken.Az, hogy az ábrák ilyen sokáig megmaradtak ? egyes feltételezések szerint Kr. e 200 körül hozhatták létre az elsőket ? abban nagy szerepe volt a terület időjárási különleges viszonyoknak, ezen vidéken rendkívül ritkaságnak számít az eső.

nazca2

? Egyébként a felszín közeléből tekintve ezek a vonalak alig többek, mint horzsolások a talajon, melyeket ógy hoztak létre, hogy több tonna fekete, vulkanikus kavicsot kotortak félre, hogy előbukkanjon a sivatag halvány, agyagos felülete. A pusztuló rajzok titkát eddig senkinek sem sikerült megnyugtatóan megfejtenie, és félő, hogy ha nem tesznek sürgős intézkedéseket a perui illetékesek, akkor örökre homály fogja fedni az emberiség eme furcsa örökségét.

? A fennsík alakzatait jelenleg néhány önkéntes védi, de csupán nappal, éjszaka a terület teljesen védtelen. A perui régész és kollégái szinte semmilyen támogatást nem kapnak értékes munkájukhoz. Rendelkeznek ugyan egy lerobbant motorkerékpárral, de Alberto Urbano sokszor kerékpárjával vagy autóstoppal ered a felelőtlen turisták nyomába.

Látogatók