Home A tudomány rejtélyei Nem csak kőzetbolygókon lehet élet

Nem csak kőzetbolygókon lehet élet

0

Az életet hordozó exobolygók után kutató tudósok a potenciálisan lakható világok egy új osztályát azonosították. A lakható naprendszeren kívüli világok keresése eddig főként a hozzánk hasonló hőmérsékletű és légköri viszonyokkal rendelkező, sziklás földszerű világok keresésére összpontosított.

Ha azonban az élet megtalálására kerül a sor, talán egy kicsit szélesebb körben kell gondolkodnunk. A Cambridge-i Egyetem Csillagászati Intézetének csillagászokból álló csoportja szerint az úgynevezett akvatikus exobolygók – amelyek felszínét víz borítja, légköre pedig hidrogénben gazdag – ideális hely lehet a földönkívüli élet jeleinek keresésére.

“E világok óceánjainak néhány környezeti adottsága hasonló lehet a földi óceánok lakhatósági feltételeihez, azaz hasonló hőmérséklet és nyomás, folyékony víz jelenléte és a csillagból származó energia” – mondta Nikku Madhusudhan csillagász a Science Alertnek.

“Sok nyitott kérdés van, de ez egyelőre csak találgatás. A feltételezés az, hogy ha a mikrobiális vízi élet ugyanúgy kialakulhat ezekben az óceánokban, mint a Földön, akkor a biológiai struktúrák egy része is hasonló lehet.”

Az elképzelés mindenképpen érdekes, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az akvatikus világok egyáltalán nem szokatlanok. Eddig azonban általában alkalmatlannak tartották őket az élet számára a légköri viszonyok és a magas nyomás miatt, amelyek inkább a Neptunuszhoz hasonló jégóriásokhoz jellemzőek.

Most a kutatócsoport szerint az ilyen bolygók mégiscsak alkalmasak lehetnek az élet fenntartására.

Ha ez igaz, akkor jelentősen bővül a potenciálisan lakható világok száma.

Reimund Bertrams képe a Pixabay -en