Home A tudomány rejtélyei Nem valószínű, hogy eljutunk a Holdra 2024-ig

Nem valószínű, hogy eljutunk a Holdra 2024-ig

0

A NASA jelenlegi elemzése kétséget vet fel azzal kapcsolatban, hogy hamarosan eljutunk a Holdra. A terv Mike Pence vezérigazgató 2019-ben tett kijelentéséből ered, miszerint 5 éven belül ember fog járni a Holdon a NASA Artemis programjának keretén belül.

Pense akkor nagyon optimistán vélekedett: az Apollo 11 óta óriási technológiai előrelépéseket tettünk, amely messzebbre visz minket, ráadásul nagyobb biztonsággal. Az űrkutatás vezetősége is új szakemberekkel cserélődött ki. A igazgató szerint ahogy az Egyesült Államok volt az első aki a Holdra lépett a 20-dik században, ugyanúgy ő lesz az első a 21-dik században is.

De vajon a gyorsan közelgő 2024-es év célkitűzése mennyire tartható?

A NASA egy belső jelentése szerint erős hiába lesz majd erős szellemi nyomás az ügynökségen, mindez kemény, határozott vezetőség és megfelelő finanszírozás nélkül fog történni.

A jelentés szerint az sem valószínű, hogy sikerül felállítani egy Hold körüli állomást mert egyre inkább késlekednek a munkák és növekednek a költségek.

Ráadásul egy felvetés szerint most, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok új elnöke, az anyagi források leginkább a klímavédelem felé fognak irányulni az Artemis program helyett.

A jelentés szerint a NASA egy ideje folyamatosan problémákkal küzd és az Artemis program sürgető határidői csak rontanak a helyzeten. Így meglepő lenne, ha mégis sikerülne hamarosan embert küldeni a Holdra.