Home A múlt rejtélyei Óriások temploma – Az Ain Dara Templom romjainál található gigantikus lábnyom furcsa...

Óriások temploma – Az Ain Dara Templom romjainál található gigantikus lábnyom furcsa dolgokat sejtet

484
1

ain-dara01

Bárhogy is van, érdemes végigsétálni a romok között, és legalább virtuálisan megcsodálni ezt az óriási lábnyomot. Mindezek a nyomok egy Aleppotól észak-nyugatra elhelyezkedő szír kis faluban találhatóak. Először 1955-ben figyeltek fel rá, amikor egy hatalmas bazalt oroszlánt tártak fel, ami egy rég elfeledett ősi kultúrára utalt, és hamar a régészek kedvencévé vált. A feltárás továbbfolytatódott 1980 és 1985 között, és a felfedezések hasonlítottak a Bibliában szereplő Salamon templomra, noha később bebizonyosodott, hogy nem egyenlő vele.

ain-dara02

A hasonlóság az Ain Dara templom és Salamon temploma között tényleg szembetűnő. Mindkét épület 2,5 láb magas talapzaton áll, amely a legmagasabb pont az adott városban. Minden oldalon oroszlánok, szfinxek, hegyi istenek és más misztikus, hosszú karmú lények őrizték a templomot, amelyeknek mára már csak a bazaltból faragott körmeik maradtak fent. Az oszlopcsarnokba egy hatalmas lépcsősor megmászása után juthatunk be, amelyet mindkét oldalról egy szfinx és két oroszlán őriz. Ezután jön a középső szoba, majd a főcsarnok végén lévő díszes szentély, ahol kultikus szobrok álltak.

ain-dara03

Az egyik legérdekesebb dolog az Ain Dara templom előtt elhelyezkedő lábnyom (ami kb. 1 méter hosszú), és a bejárat előtt a padlóba van vésve. Egy pár lábnyom az emeleten is található, az oszlopcsarnoknál, míg egy másik pár a nagyterem bejáratától 30 méterre helyezkedik el. Egy biztos:

30 lábnyit kellene szökellned, hogy el tudj ugrani az egyik lábnyomból a másikba, vagy egy szimpla lépés lenne, ha magad is egy 65 lábnyi óriás lennél.

ain-dara04

A történészek szerint persze ez nem utal arra, hogy egykoron valóban éltek óriások a Földön, de így is egészen elképesztően titokzatos és misztikus a tény, meg igenis felveti a kérdést:

hogy kerülhettek oda azok a lábnyomok?

Valószínű, hogy a templom építői felelősek ezekért a lábnyomokért, de nem tudni, miért, és hogyan készítették őket. Első pillantásra mégis csak úgy tűnik, hogy őseink egykoron élt óriások lábnyomát akarták megörökíteni, vagy éppen a templom legfőbb istenségeinek lábnyomai voltak.

ain-dara05

Az Ain Dara templomot vélhetően a vaskorban, 1300 és 1000 között állították a szír-hettita csoportok, amikor a hettita birodalom megbukott adott politikai okok miatt. Domináns erőkké váltak a kelet-mediterrán térségben, amíg mindennek a Neo-Asszir Birodalom véget nem vetett a 8. században. Ez az örökség sokféleképpen értelmezhető. Talán a pazar kulturális befolyás az ókori Mezopotámia és a sumérok részéről. Noha majd ezer év telt el a két kultúra között, de a szimbólumok és a falakba vésett szobrok erős hasonlóságot mutatnak.

ain-dara06

Elképzelhető, hogy az Ain Dara templom óriás lábnyomai mégis csak az istenek lábnyomaira utalnak. Ezek a misztikus uralkodók a Sumér Királyi Listában is fel vannak tüntetve, akik az Özönvíz előtti időszakban éltek. Noha csupán keveseket igazolt a történelem ma, pedig a nevük és a királyságok szerepelnek a vésett sumér leleteken. Elképzelhető, hogy a szír-hettiták az istenek tiszteletére építették a templomokat. Mivel ennek a kultúrának a kimúlása törvényszerűen be kellett, hogy következzen, így tanításul nyomokat hagytak hátra ezekről a gigantikus uralkodókról. Bármi is legyen a helyzet, az Ain Dara templom az emberi kultúra egy igen érdekes darabja. Bár nem tudható biztosan, hogy miért is születtek ezek a lábnyomok és a templomok, hiszen nem éltél te sem abban az időben, ezért a megérzéseidre bízzuk ennek megítélését.

rejtelyekszigete.com

1 COMMENT