Home Földönkívüliek Öt éven belül rátalálhatunk az idegen élet nyomaira a James Webb teleszkóppal

Öt éven belül rátalálhatunk az idegen élet nyomaira a James Webb teleszkóppal

0

Tudósok sok reményt fűznek a hamarosan munkába álló James Webb teleszkóphoz, amely képes lehet idegen civilizációk nyomainak észlelésére. Kételkedésre ad azonban okot, hogy sikerül valaha-e működésbe hozni a szerkezetet, melynek indulását 2007 óta csak halogatják.

A teleszkóp minden bizonnyal elképesztő felvételeket fog küldeni nekünk az űrről, de eddig számtalan probléma akadályozta bekapcsolását: technikai hibák, szerkezeti problémák valamint a koronavírus is. A jelenlegi állás szerint 2021 október 31-én fog munkába állni.

Külön érdekesség, hogy a teleszkóp képes lesz lakható bolygók után is kutatni a csillagok közelében. Egy mostani tanulmány szerint, ami az Ohio University keretein belül történt, tudósok azt jósolják, hogy a következő 5 vagy 10 évben élet lenyomatait fogjuk felfedezni az új szerkezettel.

Caprice Philis, a tanulmány egyik kutatója elmondta, hogy az ember mindig is kíváncsi volt arra, egyedül van-e a világegyetemben. Most viszont reális az esély arra, hogy ezt a választ megismerjük.

Reméljük, igaza lesz.