Home Tudomány és technológia Oxigént lehet előállítani a holdporból

Oxigént lehet előállítani a holdporból

0

Brit mérnökök egy olyan folyamaton dolgoznak, mellyel oxigént lehetne a Hold porából előállítani, olyan fémporokat hátrahagyva, melyeket 3D nyomtatással lehetne hasznosítani akár egy Holdbázis építéséhez is a Holdon.

A folyamattal sikerülne oxigént előállítani a Földön kívül és nem kellene állandóan anyagot szállítani a Holdra, amely egéybként igen költséges.

Az oxigént elsősorban rakéták hajtóanyagaként használnák fel, de az ott lévő személyzet is használná.

Ennek a projektnek az lenne a célja, hogy az űrhajósok hosszabb távon is a Holdon tudjanak maradni, és új technológiákat teremtsenek meg a későbbi űrkutatás számára.

A holdpór nem olyan sokban különbözik a Földön is megtalálható anyagoktól: a regolit 45%-ban oxiggént és azt ötvöző fémeket tartalmaz mint vas vagy titán.

A Metalysis nevű brit cég már kifejlesztett egy olyan folyamatot, mellyel ásványi anyagokat lehet kinyerni és a Földön gyárak fémeket állítanak elő vele.

Az elektrokémiai folyamat során egy kamrát használnak. Ebben a kamrában olvadt só van, melybe oxigéntartalmú anyagot merítenek bele és 950 C fokra hevítenek. Ezen áram megy keresztül, melynek során oxigén válik ki és ez az olvadt són kersztül egy elektrodánál gyűlik össze, hátrahagyva a fémből álló porkeveréket.

Most a Metalsysis szakemberei azon dolgoznak, hogy Holdon is meg lehessen oldani a folyamatot.

A nagy különbség az, hogy a Földön nincs szükség oxigén elúállítására, a Holdon viszont igen, ezért minél nagyobb mennyiségű oxigén előállítására lesz szükség és fontos, hogy a folyamat gazdaságosan kivitelezhető legyen a Holdon.

Ian Mellor, a projekt vezetője elmondta, hogy már korábban is sejtették, hogy a rigolitból való oxigénkinyerés során keletkező melléktermék még jól jöhet a jövőben.

Advenit Makaya anyagmérnök úgy fogalmazott, hogy a folyamat ehetővé teszi azt, hogy hosszú távon is a Holdon tartózodjunk. Akár oxigéntermelő üzemeket is lehetne építeni a Holdon, melyek melléktermékként fémeket is biztosítanának. Ezeket pedig építési célokra fel lehetne majd használni.

Sue Horne, a Brit Űrkutatási Ügynökség vezetője elmondta, hogy ha hosszú távon gondolkodunk a Hold vagy a Mars felfedezésében, akkor meg kell találnunk a módját annak, hogyan állítsunk elő élelmet, vizet és levegőt.