csütörtök, április 25, 2019
Home Cikkek Paranormális képességek

Paranormális képességek

1150
0
Megosztás

A szakirodalom paranormális jelenségnek közé olyan jelenségeket sorol, amelyek nem ma­gya­rázhatók meg a hivatalos természettudomány törvényeivel. Az ilyen jelenségek vizsgála­tával a parapszichológia foglalkozik. Főbb tudományterületei közé tartozik, például: radiesz­té­zia, telepátia, pszichokinézis, stb.

d) Telepátia vagy empátia

A telepátia egy olyan parapszichológiai képességeken alapuló együttműködés két vagy több ember között, amely segítségével képesek egymás között információt cserélni, a szokványos kapcsolatteremtési módszerek igénybe vétele nélkül. Saját tapasztalataim megerősítettek abban, hogy az ilyen jelenség lehetséges, ugyanakkor csak abban az esetben voltam képes ilyen élményt átélni, ha pontosan tudtam, hogy kivel mikor és milyen témában kell a táv­kapcsolatot felvenni. Ugyanakkor pontosan az ilyen körülmények miatt felvetődik a kérdés: vajon esetemben tényleg telepátiáról, nem pedig a másik gondolatainak empatikus (beleérző) megérzéséről volt szó?

1

e) Pszichokinézis-telekinézis

A pszichokinézis egy olyan parapszichológiai képesség, amely lehetővé teszi a tárgyak mozgatását szellemi erővel. A pszichokinézistől némiképp eltér a telekinézis, ahol is az objektum mozgása önmagától következik be. Ennek speciális formája a levitáció, amikor nem tárgy hanem személy lebegéséről beszélünk. Hogy bonyolítsuk a fogalmi rendszert, nem feledkezhetünk el a teleportációról, amely ? mint általános fogalom ? az emberek és tárgyak fizikai hatások vagy mechanikai eszközök nélkül történik.

2

Ilyesfajta eseményekről és jelenségekről viszonylag bőséges irodalom áll rendelkezésre, érdekesebbnél érdekesebb történetekkel, általában konkrét magyarázatok nélkül, gyakran csodának feltüntetve az esetet. Sajnos eddig nem volt lehetőségem ilyen jelenséget szemé­lyesen megfigyelni vagy ilyen jelenséget tapasztaló személyt megismerni, ezért a vélemény-nyilvánítást mellőzöm, ebben a témában.

 

Remete Farkas László
Értelem és valóság
REJTÉLYES ÉLMÉNYEK, avagy
Barangolás az élet ismeretlen ösvényein

Ezoterikus sorozat
3. könyv

Budapest, 2004