Home Kriptozoológia Partra vetett valamik

Partra vetett valamik

0

Néha különös dolgokat sodor a partra a víz. Dolgokat, melyeknek a mibenléte sokszor fejtörést okoz még a tudósoknak is. Ilyenkor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy mennyi mindent nem tudunk a tenger élővilágáról.

Különös tetemek a parton

De nézzük először az egyik legrégebbi esetet, amely több mint kétszáz éve történt. 1808-ban egy különös lény maradványait sodorta partra a tenger a Skóciához közeli Orkney szigetén, az állat mibenlétéről azóta is vitatkoznak. Egyesek szerint egy kosárszájú cápáról van szó, mások azonban arra mutatnak rá, hogy az állatnak hosszú nyaka volt, így nem lehet cápa. A maradványok többségét az Edinburgh-i Skót Királyi Múzeumban őrzik. Az évtizedek alatt pedig számtalan további alkalommal sodort a partra mindenféle rejtélyes lényt a víz. Részletesebb beszámolókról szerezhetünk tudomást, ha ugrunk egy nagyot az időben: 2013 augusztusában a spanyol tengerparton bukkantak rá egy titokzatos lényre, amely szörnyen bűzlött. A bizarr állattetem láttán még a szakértők is csóválják a fejüket. A 4 méter hosszú, rejtélyes lényre – amelynek még szarvai is voltak –  egy arrafelé sétáló nő bukkant a villaricosi Luis Siret tengerparton. A helyiek körében már megindult a szóbeszéd, hogy valójában egy, eddig ismeretlen, mitikus tengeri szörnyről lehet szó, amely csak most került elő a mélyből. Ám a feltételezéseik között szerepel a Loch Ness-i szörny rokona, dinoszaurusz, valamint evezőhal is, amelyet a tengerészlegendák tengeri kígyóként emlegetnek. Ráadásul még a szakértők is gondolkodóba estek a bizarr lény láttán, ám igyekeztek azt beazonosítani, sikertelenül. Nehéz volt kideríteni, hogy mi is lehetett, mivel már túlságosan bomlásnak indult. A társaság több tengerbiológus szakembernek is elküldte a rendelkezésre álló információkat a titokzatos leletről, de nem tudták azonosítani a lényt.

Egy évvel később pedig, 2014 augusztusában egy ausztrál hölgy egy különös vízi élőlényt vett észre Mudjimba Beach partjainál. Debbie Higgs szokásos hétfő reggeli tengerparti sétájára indult, amikor egy egészen fura dolgot vett észre Mudjimba Beachen. Az óceán ugyanis egy furcsa, vörös színű lényt mosott partra. A bizarr lényt a nő először otthagyta a vízparton, majd miután beszámolt kalandjáról az interneten is, a sok reagálás miatt visszament a különös teremtményért és egy törölközőbe csavarva hazavitte. Otthon pedig egy sós vizes medencében tárolta. A szakértők sem tudták, hogy pontosan mi lehetett a 25 cm hosszú, vörös tengeri szörny, de gyanították, hogy talán egy elég ritka fajt, a spanyoltáncos névre hallgató csigát sikerült megörökíteni. Mindenesetre a nyálkás testű lényről azóta se tudnak semmi biztosat. Azt se, hogy állat vagy növény-e. Amit tudni lehetett róla, hogy szivacsos, áttetsző volt az állaga, mint egy medúzának. Ráadásul elég hideg és szagos is.

2016 januárjában egy azonosítatlan halfajta tetemét sodorta partra a víz Floridában; a különös lényt sétája során egy helyi házaspár találta ami épp előttük sodródott ki a parta. Palm Beach Atlantic University biológiatanára, Ray Waldneer. szerint a hosszú, szalagformájú teremtmény nagy valószínséggel a szíjhalfélék családjába tartozhatott. A szíjhal, a csontos halak leghosszabbika, átlagosan mintegy 8 méteresre nő, de regisztráltak már 17 méter hosszú példányt is – mondta el a lapnak Waldneer, aki egyébként nem tudta biztosan megmondani, hogy a házaspár tényleg szíjhalfélét talált-e. A teremtményt valószínűleg egy szörfdeszka ütötte agyon – tette hozzá a szakember. A szíjhalfélék (Regalecidae) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába és a tündöklőhal-alakúak rendjébe tartozó család. Az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben honosak – írja a Wikipédia.

2018 májusában egy 81 éves férfi, David Harding teljesen ledöbbent amikor felfedezett egy halott cápának kinéző lényt, amely egy kémcsőben volt. A férfi az angliai Blackpoolba ment ahol egy Deila nevű barátjával mulatott, majd amikor hazavitte a nőt, ő is elindult haza. Ekkor látta hogy egy szokatlan tárgy áll a házánál a kocsibejárón. A férfi először mérges lett amint észrevette a tárgyat, majd viccesnek találta a dolgot. A rejtélyes tárgy egy kémcső, amelyben átlátszó folyadék van és egy halott állat úszik benne, amely leginkább egy cápához hasonlít. Egy sárga matrica is van a kémcsőn “Lanzarote souvenir” felirattal. Lanzarote egy spanyol sziget, amelynek éppenséggel van is vízi kiállítása, de aligha mondható el, hogy az akvárium pénzt akart volna keresni azzal, hogy kémcsőbe rakott halott állatokat adna el szuvenírként. Az, hogy a tárgy hogyan került David Harding autófeljárójához, a mai napig rejtély.

2018 decemberében a közösségi médiában próbálták megfejteni, mi lehetett az a különös, karokkal rendelkező lény, melyet a víz mosott partra Ausztráliában. A lényt Broome városának partján fedezték fel Dél Ausztráliában. A felfedezés forró vitákat váltott ki, miután a Redditen megosztották a fotóját. A lény karjai feketék, középen pedig egy duzzadt rész található. A látvány alapján olyasmivel van dolgunk, mellyel aligha találkoztunk még. A kép feltöltője, Horrorwolfe nevű felhasználó közölte, hogy a lényt az anyja és a barátnője találta a tengerparton és segítségért folyamodott annak megállapítására, mit találhattak. Azóta több válasz is felmerült, de az általános vélekedés szerint egy tengerirózsáról lehetett szó, amely meg van fordítva. Egyesek szerint ezen belül is a Dofleinia armata faj szerepelhetett a képen. Ez a faj 20 cm-es testtel rendelkezik, karjainak hossza pedig 50 cm. Ezekkel a méretekkel a faj Ausztrália egyik legnagyobb tengerirózsája. Az élőlényen fullánkok találhatók, így érintésük nem ajánlott. De ez is csak feltételezés volt.

Mit mondanak a tudósok?

Brit tudósok vitáztak 2011 júliusában arról, hogy vajon létezhetnek-e felfedezésre váró nagyobb élőlények a tenger mélyén. Az egyik felszólaló, Dr. Darren Naish paleontológus és szakíró úgy vélte, nem valószínű, hogy a töménytelen tengeri szörny észlelést csakis tévesztéssel vagy szándékos hazugsággal lehet magyarázni. Naish szerint minimum azokat a beszámolókat komolyan kell venni, melyekben képzett természettudósok beszélnek ismeretlen állatokkal való találkozásról. És mivel továbbra is fedeznek fel nagyméret? tengeri állatokat – pl. több bálna és cápafaj csak az elmúlt években kapott nevet -, nagyon valószín?, hogy további fajok várnak felfedezésre a tenger mélyén. Egyesek úgy vélik, hogy a manapság is emlegetett vízi szörnyek valójában a dinoszauruszok korában élt hosszú nyakú tengeri hüll?k – plesiosaurusok – vagy más őskori túlélők. Dr. Naish ezt nem tartotta valószínűleg, ugyanis ez ellentmond annak, amit tudunk az eddig feltárt régészeti leletekből. Dr. Charles Paxton nem értett egyet Naish érveivel. Szerinte hiba azt feltételezni, hogy bármilyen, nagy, felfedezésre váró élőlény úszkál az óceánokban, meglátása alapján ugyanis ha lenne ilyen, már rég bele kellett volna botlani.

168ora | Borsonline | paranormal.hu | Dimitris Vetsikas képe a Pixabay -en