Home Pszichikus képességek Peter Fenwick kutatásai

Peter Fenwick kutatásai

0

Peter Fenwick egy elismert neuropszichiáter akit sokan tisztelnek, elméleteit pedig szintén komolyan veszik. Az orvos hosszú időkön át tanulmányozta az emberi viselkedést és az agy működését. Több kórházban és pszichiátrián dolgozott Angliában. Egyik elmélete szerint az agy és az elme két külön entitás, a halál után pedig ezek mégjobban elkülönülnek. Vannak kutatók, akik szintén támogatják ezt a nézetet.

Peter Fenwick sokáig szkeptikus volt a halálközeli élményekkel kapcsolatban. Kutatásainak az adott lökést, amikor egyik betege mesélni kezdett neki élményeiről: a fényről, a szeretetről, a körülálló rokonokról. Az orvos ezt követően több mint 300 esetet vizsgált meg, köztük olyan embereket, akik betegek voltak vagy haldokoltak. A beszámolók szinte mind ugyanzokat az elemeket tartalmazták attól függetlenül, hogy ki honnan származott, milyen országból és kultúrából jött.

A legnagyobb érdeklődési köre a szívroham és a szívinfarktus, hiszen ilyenkor leáll a szív és az agyműködés is. Az a tény pedig, hogy az embereknek ilyenkor is van tapasztalata, arra utal, hogy a tudat független az agytól, hiszen nem az agy és nem is a szív működteti azt.

Mindez további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy amiket mi szellemeknek vélünk, ugyanilyen független tudatok lennének? Ha ugyanis a szellemek tudnak gondolkodni és cselekedni, tudatosak kell, hogy legyenek. Márpedig egyes esetekben kommunikálnak velünk, így bizonyára rendelkeznek tudatossággal. Mivel ez a tudatosság nem kapcsolódik az anyaghoz, független entitásként van jelen. Ugyanígy a halál beálltakor is el kell, hogy szakadjon a tudat a testtől.

Peter Fenwick kutatásai és megfigyelései ezt támasztják alá. A kérdés, hogy kik csatlakoznak mellé a jövőben, hogy további válaszokat találjunk?

Seres Gábor – paranormal.hu