Home Földönkívüliek Régóta figyelhetnek minket a földönkívüliek

Régóta figyelhetnek minket a földönkívüliek

2

Legalább 1700 olyan csillagrendszer van, ahonnan – ha élnek ezeken a helyeken fejlett civilizációk – kiváló szögből meg lehet figyelni a Földet és a rajta kialakult élet eddigi evolúcióját is szemmel lehetett követni.

A beazonosított csillagrendszerek mindegyike a Naptól számítva kevesebb mint 326 fényévre található. A kutatás az Európai Űrügynökség és annak a Gaiai projekt keretein belül valósult meg. A tudósok eredeti célja ugyanakkor a galaxis feltérképezése.

– Az emberiség immár 100 éve sugároz rádiójeleket, így ezek el kellett, hogy jussanak a 75 legközelebbi csillaghoz. – mondta Lisa Kaltenegger professzor (Cornell University).

Fejlett technológiával rendelkező földönkívüliek fel kellett, hogy fedezzék, hogy bolygónkon jelen van az oxigén, a metán, a szén-dioxid vagy a víz, amit megállapíthattak akár a bolygó fényképelemzésből is – ugyanúgy, ahogy a tudósok is vizsgálják a többi bolygót. Ez a fajta elemzés egyébként csak akkor vihető véghez, ha egy bolygó keresztezi a csillaga és a megfigyelő bolygó közötti területet.

A csillagászok azt is meghatározták továbbá, hogy milyen volt a megfigyelt csillagok mozgása az elmúlt 5000 évben. Egy csillag pályája ugyanis rendszerint jól meghatározható, mert ugyanabban az ütemben és irányban halad – hacsaknem találkozik valamilyen gravitációs erővel.

Az olyan csillagok, mint a Ross 128-as bolygói vagy a TRAPPIST-1 bolygópéldául kiváló megfigyelőhely lehet. A csillagászok szerint a 75 legközelebbi csillag közül 29 a lakható zónában lehet. A feltételezés szerint a csillagok 25%-ának van sziklás bolygója, de hogy pontosan mennyi sziklás bolygó van a galaxisunkban, azt nem tudni.

Most a csapat igyekszik kiválogatni az életre legesélyesebb bolygókat, hogy azon keressük a nyomokat, amire kiválóan alkalmas lesz a James Webb Teleszkóp nagyfokú érzékenységének köszönhetően.

Remélem nagyszámban léteznek olyan életformák, melyek szeretnének kommunikálni velünk. Lehet azonban az is, hogy csupán nem vagyunk számukra elég érdekesek. – mondta Kaltenegger.

Comfreak képe a Pixabay -en. 

2 COMMENTS

 1. Szerintem a cikkben nagy tévedések vannak!
  1: A cikkben az szerepel,hogy legalább 1700 csillagrendszer van amin megfigyelhető lenne az élet.
  Szerintem végtelen számú az Univerzumban csak a mai Földön kifejlesztett tecnikánkal a megfigyelésük egyenlőre lehetetlen.
  2: A fejlett technológiával rendelkező idegenek fel kellett hogy fedezzék a metán,szén-dioxid és víz jelenlétét!
  Igen így van,de már mi is fedeztünk fel hasonló körülményeket saját Naprendszerünkben is.Mégis úgy gondoljuk,hogy egyedül vagyunk az Emberi ego és nagyképűség miatt mert kizárólag a Földön uralkodó körülményeket vagyunk hajlandóak elfogadni mint lehetséges életteret!Túl szűklátókörű az Emberiség vagy képtelen elfogadni fejlettebb civilizációval rendelkező entitásokat a Világegyetemben.Például a Titánon is van folyékony közeg igaz nem víz hanem metán.Miért nem alakulhat ki ott is élet?Vagy teszem azt sűrű ködfelhőkben amik nem is érintik az adott bolygó felszínét?
  3:A Földön is vannak olyan élőlények amiknek elméletileg nem is szabadna létezniük.Ciano baktériumok,medveállatkák és például az óceánok nagy mélységében élő állatok több ezer faja amik extrém nyomáson és oxigénhiányos(sőt még teljesen oxigénmentes)
  környezetben élnek.Ezekről még 80 éve sem tudtunk.
  A Marson,Enkeladuson,Titánon az Európán és még a Vénuszon is érheti meglepetés az Emberiséget.Azonban egyenlőre az emberes űrutazás kimondottan veszélyes sőt életveszélyes.Hosszú távon meg egyenlőre megoldhatatlan feladat.
  Meg kellene már végre érteni,hogy az Ember a Földre lett tervezve és amíg a hosszútávú utazásiknál nem tudják megoldani a földi gravitációt addig fölösleges tervezni évtizedes utazásokat!Ekkor még nem beszéltünk az élelmezésről,levegőről hiszen tudósok szerint is egy kolónia életképességéhez legalább 10-12 ezer ember szükséges.Őket nagyon rövid idő belül kellene elszállítani egy másik bolygóra!Persze előtte olyan infrastruktúrát kellene létrehozni a célállomáson ahol azonnal el lehet kezdeni a munkát!Ki épít fel előre egy kisvárost ahol ennyi ember elfér?Modjuk a Marsra eljut 4-5 ember egyszerre.Ők nem lesznek képesek ekkora építkezésre.Oda gyárak,különböző üzemek,mezőgazdasági üvegház farmok és rngeteg energia kellene!
  Nagy valószínűséggel biztosan lesznek ilyen missziók,de szerintem az elkövetkezendő jó pár száz évben még biztosan nem!
  Azért hajrá Emberiség!
  UfoCompany/Facebook.