Home Cikkek Rejtély, mi tompítja a csillag fényét

Rejtély, mi tompítja a csillag fényét

1

A SuperWASP nevű csillagászati együttműködés keretében már 2006-ban észleltek egy, a Jupiternél valószínűleg 1,4-szer nagyobb méretű bolygót: a kutatók megfigyelték, hogy ismétlődően tompítja valami az egyik csillag fényét.

A 2006 utáni kutatások megerősítették, hogy a csillag fényének torzulásait csak egy bolygó befolyása okozhatja. A mérések kimutatták, hogy a bolygó tömege 4,5-szer kevesebb a Jupiterénél.

A WASP-33b-nek elnevezett bolygó keringési ideje 29,5 óra, távolsága a napjától pedig kevesebb, mint 7%-a a Merkúr-Nap távolságnak. Ez nem a legszűkebb ismert pálya, de a WASP-33b anyacsillaga egyike azoknak a legmelegebb csillagoknak, amelyekről tudjuk, hogy bolygóval rendelkeznek. A csillagon 7160 Celsius-fokos perzselő forróság uralkodik, sokkal melegebb van, mint a mi Napunk látható felületén, mely megközelítőleg 5600 Celsius-fokos.

A Kanári-szigeteken található William Herschel infratávcs? mérései alapján a pálya közelsége és az anyacsillag h?mérséklete közel 3200 Celsius-fokra hevíti a bolygót. Ez a hömérséklet magasabb, mint néhány vörös törpe h?mérséklete. 700 Celsius fokkal forróbb, mint a 2008-ban felfedezett, eddigi legmelegebb WASP-12b.