Home Cikkek Rejtélyes építményekre bukkantak Angkorvatban

Rejtélyes építményekre bukkantak Angkorvatban

0

6133Nyolc föld alatti tornyot és egy hatalmas, homokból készült, spirális alakzatokat megjelenítő, titokzatos építményt találtak a kambodzsai Angkorvatban. Kiderült, hogy az épületegyüttes nagyobb kiterjedésű volt, mint azt korábban gondolták.

Mint Roland Fletcher, a Sydneyi Egyetem professzora kifejtette, az 1500-szor 600 méteres építmény megtalálása az eddigi legmegdöbbentőbb, Angkorral kapcsolatba hozható felfedezés. Bár a létesítmény funkciói egyelőre nem ismertek, annyi bizonyos, hogy korábban nem találtak hasonló, Angkor virágkorához köthető építményt. A kutatók a különös objektumot egy lézerszkenneres technológia, az ún. LiDAR segítségével találták meg, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy olyan építményekre is rátaláljanak, amelyeket az elburjánzó növényzet, valamint a ráépített, különböző modern szerkezetek miatt szabad szemmel nem lehetne észrevenni.

 

A kutatók szerint a spirális formákkal díszített építmény, valamint a nyolc torony a világ legnagyobb vallási épületegyüttese, Angkorvat megépítésének időszakára, a 12. századra datálható. Angkorvat főtemploma 65 méter magas, körülötte pedig négy kisebb torony található. A templomegyüttest II. Szúrjavarman király a hindu Visnu isten tiszteletére építtette. Felépítéséhez hozzávetőleg 5 millió tonna homokkövet használtak fel, és mintegy 300 ezer munkás, valamint 6 ezer elefánt vett részt az építkezésben. A kambodzsaiak közül sokan még a 19. század közepén is úgy gondolták, hogy Angkorvatot istenek vagy óriások építették. Az épületkomplexum egyik legnagyobb rajongója Jackie Kennedy volt, akinek saját elmondása szerint élete álma vált valóra, amikor 1967-ben meglátogatta a templomegyüttest.

6133

A kutatók egyelőre csak találgatni tudják, hogy a nemrég feltárt egyedi létesítményt mire használhatták, de nem kizárt, hogy valamilyen szertartással hozható összefüggésbe. A tudósok feltételezése szerint akár egy kert is lehetett, amely élelemmel és vallási rítusokhoz szükséges alapanyagokkal látta el a templomot, a spirális mintáknak pedig talán spirituális funkciójuk volt. Fletcher, valamint kutatótársa, Damian Evans megállapították, hogy az építményt nem sokáig használták, mivel a 12. század későbbi szakaszában egy csatornát vezettek át a spirális mintázaton. A kutatók úgy vélik, az objektum megépítését nem fejezték be.

 

Angkorvatban emellett földradar használata, valamint régészeti ásatás révén nyolc lerombolt, homokkőből és lateritből készült torony maradványait is megtalálták a templomegyüttes nyugati oldalán. Az épületek feltehetően a 12. század első felében épültek. A tudósok szerint a négyszögalakzatban felépített tornyok egy szentély kiszolgáló épületei lehettek Angkorvat építése alatt. Feltételezésük szerint a szentélyt a főtemplom megépítése után rombolhatták le. A régészek emellett a LiDAR techológia segítségével házak és tavak nyomait is megtalálták, amelyeket valószínűleg a templomban szolgáló munkások használtak, valamint kiderült, hogy miután az épületegyüttes buddhista létesítménnyé alakult, katonai erődítményként is használták.

6132

Múlt-kor