Home A tudomány rejtélyei Rejtélyes forrás küld jeleket a Föld felé

Rejtélyes forrás küld jeleket a Föld felé

0

Tudósok ismeretlen forrásból érkező rádiókitöréseket észleltek amit legelőször 1988-ban figyeltek meg. A kutatók nem tudják pontosan, hogy milyen objektum küldi ezeket a rejtélyes rádióhullámokat, és a hullámok természete nem egyezik azokkal a modellekkel, amelyek eddig próbálták megmagyarázni őket.

Az ismeretlen forrás rendszeresen, 20 perces időközönként bocsát ki energiakitöréseket, amelyek fényességükben jelentős változásokat mutatnak. Ezek az emissziók hasonlóak a pulzárok vagy a gyors rádiókitörések által kibocsátott kitörésekhez, amelyek többnyire csak néhány másodpercig tartanak. Azonban a mostanában felfedezett forrás rádiójelei 21 perces perióduson pulzálnak, ami azt jelenti, hogy szabályosan ismétlődnek ezen az időtartamon belül. Ez olyan jelenség, amely eddig váratlan volt és ellentmond az elvárásoknak.

A pulzárok olyan neutroncsillagok, amelyek gyorsan forognak, és rádiókitöréseket bocsátanak ki. Amikor egy ilyen pulzár elhalad a Föld közelében, a kitöréseket rövid időre erőteljesen érzékelhetjük, hasonlóan ahhoz, mintha egy forgó világítótorony fényének útjában lennénk.

Azonban a mostanában felfedezett objektum, amit GPMJ1839-10-nek neveztek el, messze túllép a pulzár fogalmán.

Lehetséges, hogy ez egy erősen mágneses fehér törpe vagy magnetár is lehet, ami egy különleges típusú neutroncsillag, rendkívül erős mágneses területtel. Azonban úgy gondolják, hogy ezek az objektumok nem szoktak ilyen jellegű emissziókat kibocsátani.

A rádiójelek jelenléte már legalább 1988 óta kimutatható Földön, amit a kutatók az ősrégi feljegyzések áttanulmányozásával tártak fel, de az akkori adatgyűjtők észre sem vették őket. Miután az forrás felfedezésre került, a kutatók rádióarchívumokat vizsgáltak, és megállapították, hogy az objektum legalább 35 éve ismétlődik.

Victoria M. Kaspi, a McGill Egyetem fizikaprofesszora, szerint az idő nekünk dolgozik és az adatokból majd látni fogjuk, milyen asztronómiai felfedezésekre kerül majd sor. A professzor sok hasonló objektum felfedezésére is számít.

Fotó: NASA / Penn State University