Home Cikkek Rejtélyes gömböket találtak a Marson

Rejtélyes gömböket találtak a Marson

0

Nem találnak magyarázatot a NASA kutatói az Opportunity Mars-járó által felfedezett fura, apró gömb alakú képződményekre. Az amerikai űrkutatási hivatal közleményében geológiai rejtélynek, és a Mars-kutatás egyik legizgalmasabb rejtvényének nevezi a golyókat.

A 3 milliméter átmérőjű gömbök első ránézésre nagyon hasonlítanak azokra a golyókra, amiket szintén az Opportunity fedezett fel, és amelyek martian blueberry, vagyis marsi áfonya becenéven ismertek. Ezekben a golyókban találtak a kutatók nagy mennyiségű hematitot, vagyis vörösvasércet, és ez volt az egyik legfontosabb közvetett bizonyítéka a marsi víz létezésének.

Az újonnan talált objektumoknak azonban a szerkezetük és az összetételük is más, a NASA geológusainak egyel?re csak ötleteik vannak, de m?köd?, alátámasztott hipotézisük még nincs. A golyókat A Cornell University geológiaprofesszora, Steve Squyres úgy jellemezte, hogy a külsejük kemény és ropogós, a belsejük viszont puha, olyanok, mint a reggelire a tejbe szórt csokis kukoricapehely.

3332320_26f01f1dacc69f00cd1e9180b741a3d4_wm.jpg