Home Cikkek Rejtélyes kincsvadászat indult Indiában egy tanító álma után

Rejtélyes kincsvadászat indult Indiában egy tanító álma után

0

42-temple2-abÁsatások kezdődtek egy 19. századi észak-indiai erődítmény romjainál, ahol egy köztiszteletben álló hindu szent ember álma szerint kincs rejtőzik. Shobhan Sarkar az indiai kormány egyik miniszterének mesélte el az álmát egy látogatáson.

A vallási tanító szerint a brit gyarmatosítók elleni lázadása miatt 1858-ban felakasztott Rao Ram Baks Szing király szelleme mondta neki álmában, hogy gondoskodjon az ezer tonnányi és majdnem 50 milliárd dollárt érő kincsről, amelyet a néhai uralkodó Uttar Prades állambeli erődítménye alá rejtettek.

Az indiai földtani és régészeti szakemberek múlt hét végén átvizsgálták a területet és bizonyítékot találtak rá, hogy nagyjából 20 méterre a földfelszín alatt valamilyen nehézfém található, de csak ásatással lehet megállapítani, hogy pontosan milyen fémről van szó.

Az ország kulturális emlékműveinek régészeti tanulmányozásáért, illetve megóvásáért felelős hivatal, az Archaeological Survey of India tájékoztatása szerint az ásatást az öreg erődítmény romjai között álló templom alatt kezdték el pénteken.

A feltárás melletti Daundia Khera falu lakosai jól ismerik a kincsről szóló legendákat. Sarkar egyik tanítványa szerint a helyiek már többször találtak ezüst és aranyérméket a tagállam fővárosától, Lakhnautól nagyjából 80 kilométerre délnyugatra fekvő Unnao kerületben.

A hatóságok barikádokat állítottak fel a falut megrohamozó több ezer ember távoltartására, akik annak reményében sereglenek oda, hogy megláthatják a kincset, vagy legalább egy apró szuvenírt vihetnek magukkal.

A körülbelül 200 millió főt számláló Uttar Pradesh egyike India legszegényebb és legfejletlenebb államainak.

Két évvel ezelőtt több ezer milliárd forint értékű arany- és ezüstékszert, valamint drágakövet találtak egy 16. századi dél-indiai hindu templom titkos kamráiban. A hatóságok azóta is igyekeznek távol tartani a médiát és a nagyközönséget az ásatási területtől. A mesés kincs felfedezésével a Kerala állambeli Srí Padmanabhaszvámi szentély egy csapásra a leggazdagabb indiai templom lett. A Visnu istennek szentelt templomot több száz évvel ezelőtt építtette Travánkor király. A templom kamráiba a hívek adományai kerültek.