Home A múlt rejtélyei Rejtélyes koporsókat rejtő sírcsoportokat fedeztek fel

Rejtélyes koporsókat rejtő sírcsoportokat fedeztek fel

811
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

Egy ősi bennszülött kultúráról szolgálhatnak új információkkal.

Kínában, egész pontosan Szecsuan tartományban, az egyik faluban bámulatos leletre találtak a régészek. Olyan hajóformájú koporsókra bukkantak egy hatalmas, több sípcsoportot körülölelő területen, mely egy eddig nem ismert kultúráról árulkodhat.

A leleteket mér kormeghatározásnak is alávetették, ezek alapján úgy sejtik, hogy 2200 évesek, vagy még régebbiek lehetnek.

A leletekre egyébként még tavaly szeptemberben találtak rá egy építkezés során, akkor azonban még nem voltak információk arról, hogy pontosan mit is találtak.

Különféle elemzések miatt megállt az építkezés, majd elkezdték a feltárásokat, miközben elkezdtek kiderülne új információk, és egy eddig nem ismert kultúra körvonalai kezdtek el kirajzolódni a régészek előtt.

1

A most megtalált hatalmas sírterület 10.000 négyzetméteren helyezkedik el, és négy sorban vannak benne eltemetve a koporsók, melyeknek olyan alakja van, mint egy hajónak.

Az utóbbi hetekig összesen 47 sírt sikerült belőle feltárni, és alaposan átvizsgálni.

A sírok a Hadakozó fejedelemségek korából (i.e. 475-221) és a Csin-dinasztia (i.e. 221-206) idejéből valók.

A csónak alakú koporsók 4-7 méter hosszúak és egy ritka fából készültek. A sírok a Su kultúrához tartoznak, de a Csu és a Csin kultúrák bizonyos jegyeit is magukon viselik.

Legalább 300 különféle agyagedényt, és bronzból, illetve vasból készült leletet is találtak. Egye sírokból fegyverek és érmék is előkerültek.

2

nem tudni pontosan, hogy milyen kultúrához tartoztak a sírok, ezért merült fel az hogy egy eddig ismeretlen népcsoporté lehet.

A sírok leginkább a SU kultúrára hajaznak, azonban ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni, mert a Csu és Csin kultúrák jellegzetességeit is hordozzák.

Az ásatási munkálatok vezetője szerint eddig több mint 300 agyagedény, bronz-, vas- és bambuszlelet, valamint fegyverek, érmék és 11 pecsét került a felszínre.

A feltárt sírok közül kettő különösen jó állapotban maradt fenn. Az egyikben tíz bambuszkosarat találtak, valamint egy üveggyöngykarkötőt a sír tulajdonosának derekán, ami a magas társadalmi rangot jelöli.

3

Egyes, közeli aktivitásra utaló nyomok alapján arra következtettek a régészek, hogy a sírokban fekvők eredeti munkája a sóbányászat lehetett, vagyis életük nagy részét só bányászással tölthették.

Az építkezést felfüggesztették végleg a területen, és most azt tervezik, hogy egy múzeumot fognak nyitni majd a jövőben a helyszínen.

A régészeknek még rengeteg dolguk lesz, és sok feladatul, többek között biztosan megállapítani, hogy milyen kultúrához tartoztak a sírok.

Ha valóban egy új kultúráról van szó, arról van felfedezésről a jövőben biztosan hallani fogunk még.

 

avilagtitkai.com