Home Cikkek Rejtélyes molekulákat találtak a Plútón

Rejtélyes molekulákat találtak a Plútón

0

A Hubble űrteleszkóp 2009-ben szolgálatba állított műszere, a Cosmic Origins Spectrograph bizonyítékot talált arra, hogy a Plútó felszínén nagy mennyiségben találhatók összetett szerves vegyületek. A NASA rejtélyesnek és furcsának nevezte a Hubble által talált molekulákat.

Az űrteleszkóp az ultraibolya tartományban tapasztalta azt, hogy a Plútó felszínén valami nagyon hatékonyan nyeli el a sugárzást. Érdekes módon a Plútó ultraibolya tartományú vizsgálatai a kilencvenes években nem mutatták ugyanezt a jelenséget, aminek az oka az lehet, hogy a törpebolygó most másik felét mutatja felénk, mint két évtizede. Más mérések a Plútó atmoszférájában növekvő nyomást mutattak ki az elmúlt évtizedekben, ennek is lehet következménye, hogy megváltozott a felszín.

A kutatók szerint az UV-elnyel? vegyületek összetett szénhidrogén-molekulák lehetnek, amelyek esetleg nitrogént is tartalmaznak. A bonyolult szerves molekulák természetesen még nem jelentik azt, hogy az élet valamilyen nagyon primitív formája is kialakulhatott a törpebolygón, jelenlegi ismereteink szerint ehhez túl zordak ott a körülmények.

 

Index