Home Cikkek Rejtélyes út a tenger fenekén

Rejtélyes út a tenger fenekén

0

split_atlantisz_nagyRejtélyes víz alatti utat találtak horvát búvárok az Adriai-tengerben Split közelében – írta vasárnap a Jutarnji List című horvát napilap. A beszámoló szerint a 20 méter mélységben található, mintegy egy kilométeren át húzódó, hét méter széles ?út? annyira szabályosan van kikövezve, hogy a búvárok szerint emberi kéz alkotta.

A helyiek már el is nevezték a ?spliti Atlantisznak?. A jövő héten régészek vizsgálják meg a leletet, akkor derülhet ki, hogy valóban egy elsüllyedt város utcájáról van-e szó, vagy csupán a természet alkotott ilyen szabályos alakzatot.

A víz alatti út először tíz éve került be a köztudatba, amikor Jerko Hrzic búvár talált egy húszméteres “képződményt”, amely ember által épített útra emlékeztette. A helyszín azonban mind a spliti kikötőtől, mind a szemben fekvő Brac szigetéről távol van és a merülési zónán kívül esik, ezért nem figyeltek fel rá korábban – mesélte a horvát lapnak Ivan Bronzovic, a spliti Mornar búvárklub tagja.

split_atlantisz_nagy

Akár mesterséges, akár természeti képződmény, a “spliti Atlantisz” vonzó turisztikai célpont lehet a búvárkodók számára – vélte Bronzovic.

A közelmúlt egy másik környékbeli tengeralatti felfedezésére, a spliti partoktól északra talált szabályos körökre mindmáig nincs tudományos magyarázat.

MTI