Home Hírek Rengeteg víz lehet a galaxis egyes bolygóin

Rengeteg víz lehet a galaxis egyes bolygóin

570
0
Megosztás

Tudósok megállapították, hogy galaxisunknak egy jelentős hányada rendelkezik olyan bolygókkal, melyeket víz boríthat. Ez a felfedezés azért fontos, mert növeli annak valószínűségét, hogy más bolygókon is találjunk életet.Mostanában 4000 körül van azoknak a bolygóknak a száma, melyek 1,5-ször vagy 2.5-ször nagyobbak a Földnél, melyeken nagy valószínűséggel van víz.

A víz mennyisége ezeken a bolygókon meglepő. Arra a felfedezésre jutottak ugyanis, hogy a bolygók tömegének mintegy 50%-át teszi ki. Ellenben a Földön a víz csupán a bolygó tömegének 0.02%-a.

“Óriási meglepetés volt felfedezni, hogy több vízi világ létezik.” – mondta Dr. Li Zeng, a Harvard Egyetem bolygókutatója és a kutatás vezetője

A környezeti körülmények azonban egészen eltérhetnek attól amit a Földön tapasztalunk.

“A víz nem úgy található meg rajta mint itt a Földön. Ezeknek a bolygóknak a felszíne 200 és 500 C fok között lehet. A bolygó légkörét vízpára réteg boríthatja, amely alatt folyékony víz lehet.” – mondta a kutató.

A NASA TESS küldetésével és a James Webb Űrteleszkóp pályára állításával közelebbi képet kell hogy lássunk ezekről a bolgókról a nem olyan távoli jövőben.

Independent | paranormal.hu