Home Földönkívüliek Roswell: eltitkolt tények

Roswell: eltitkolt tények

0

Roswell hagyatéka

1947 júliusában történt valami egy Új-Mexikó állambeli városban. Valami, ami rátette a várost a térképre. Valami olyasmi, aminek a mai napig van visszhangja és még mindig beszélnek róla az emberek – valami, ami soha nem fog feledésbe merülni. Ami akkor történt, igencsak meghatározó az UFO történelemben. Számtalan film, dokumentumfilm, sorozat készült, melyeknek ez az eset az alapja. Kialakult egyfajta kultúra is, ahol a földönkívüliek leírása a szürke testet, nagy fejet és nagy szemeket tartalmazza.

Valóban földönkívüli űrhajó volt, ami lezuhant? Vagy csak egy meteorológiai ballon? A válasz attól függ, kitől kérdezzük. Az űrhajóval kapcsolatos elmélet annyira tartja magát, hogy 2007-ben nagyszabású fesztivált szerveztek az esemény kapcsán Roswellben, ahol több mint 50000 ember vett részt. Az emberek kosztümökbe öltöztek, beszélgettek az eseményről, megosztották egymás közt véleményeiket. Láthatjuk tehát, hogy rengeteg ember hisz abban, hogy ami lezuhant, földönkívüli eredetű volt.

Mi történt Roswellben?

Ami biztos, azon a bizonyos napon, 1947 júliusában valami lezuhant és roncsokat hagyott maga után Roswellben és ezt sem az UFO kutatók, sem az amerikai kormány, sem a hadsereg nem tagadja. A birtok tulajdonosa, Mac Brazel észrevette a roncsokat és értesítette George Wilcox sheriffet. Wilcox később a közeli Roswell Katonai Légibázist értesítette.

Egy hírszerző tiszt, Jesse Marcel kiment a helyszínre Mac Brazellel, ahol összegyűjtötték a roncsdarabokat. Itt olyan törmelékek kerültek elő, mint fényes felületű fémek, gumidarabok, ellenálló fémfólia, fadarabok és valamilyen fémszerű rudak.

Úton a Roswelli Légibázis felé, Marcel megállt otthon, hogy megmutassa a törmelékeket feleségének és 11 éves fiának. Fia, Jesse Marcel amikor megvizsgálta a roncsdarabokat, maradandó emlékeket hagyott benne a pillanat. A legszembetűnőbb furcsaság a fémrudak voltak, melyeken ismeretlen szimbólumok voltak láthatók. Jesse először azt hitte egyiptomi hieroglifákról van szó.

Miután Jesse Marcel elvitte a Roswelli Légibázisra a roncsokat, William Blanchard utasítást adott Walter Haut sajtószóvívőnek. Azt a nyilatkozatot kellett tennie, hogy földönkívüli csészealjat talált a Fort Worth-i 9-es Légierő.

Nem volt meglepő, hogy a riporterek azonnal kérdésekkel lepték el a légibázist. Azonban amint a hír terjedni kezdett, visszavonták a hírt és egy utólagos hír jelent meg azt közölve, hogy amit találtak, az csupán meteorológiai léggömb. Jesse Marcel fia szerint amikor apja hazatért a bázisról, közölte családjával, hogy soha többé ne beszéljenek többet erről az ügyről. Úgy tűnt tehát, hogy Jesse Marcel szintén részese volt az eltitkolásnak. Egyik nyilatkozatába azonban egy feljegyzést tartogatott, melyről némi elemzés után riporterek kiderítették, hogy holttestekről és ezek szállításáról ír.

Közben a környéken megjelentek a fekete ruhás emberek, farmerek pedig szemtanúi voltak annak, hogy testeket visznek el a helyszínről fekete zsákokban.

Itt azonban nem ért véget a történet. Stanton Friedman nukleáris fizikus 1978-ban meggyőzte Jesse Marcelt és pár másik szemtanút, hogy beszéljenek arról, mit láttak 1947-ben. Jesse Marcel úgy hivatkozott a tárgyra, mint ami nem evilági.

Újabb elméletek

Ahogy azonban a történet tovább terjedt, születtek olyan állítások, miszerint több helyszíne is volt a balesetnek és idegen testeket is találtak. A Légierő 1990-ben kétszer is nyilatkozott, hogy az 1947-ben megtalált roncsok a Project Mogulból származnak, amely egy titkos programnak, melynek célja a szovjet nukleáris fegyverkészletének felderítése. Állításuk szerint a programban léggömböket használtak erre a célra. Az idegen testeket azzal magyarázták, hogy csupán babák voltak, melyekkel a hadsereg kíérletezett.

Időközben születtek olyan elméletek is, miszerint napjaink technológiáját az akkor lezuhant UFO-nak köszönhetjük és évekkel le lennénk maradva, ha nem történt volna meg a baleset. Az állítások szerint ugyanis a játművet tanulmányozták, melynek során sikerült kinyerni a mögöttes technológiát. De voltak olyan egységei is a járműnek- mint például az irányítás -, melynek működési elvét éveken át nem sikerült megfejteni.

A SETI-nél, ahol földönkívüli élet után kutatnak, szintén kétségek merültek fel a kutatókban az elmúlt években Roswellel kapcsolatban. Az embereket pedig nyilván jobban foglalkoztatja egy idegen űrhajó lezuhanása, mint egy kémműholdé, így nem csoda, hogy ennyire nagy az érdeklődés a téma iránt. Nem beszélve arról, mi van ha valóban lefagyasztott idegen testeket tárol a hatóság valahol az Új Mexikói Sivatagban?

A szkeptikusok szerint azoban mint mindig, most is a tárgyi bizonyíték hiánya hiteltelenné teszi a történetet. A történetmesélés pedig önmagában nem bizonyít semmit. Ráadásul az UFO kutatók között sincs egyetértés, hogy mi volt az események pontos időrendje ésa szemtanúk beszámolói is ellentmondásosak.

Az eltitkolt igazság

Az eset jelentősége miatt UFO Múzeum is létejött 1992-ben, melyet Julie Shuster vezet, aki nemzetközi szinten is igyekszik ismertté tenni az intézményt.

Képek nincsenek, az biztos. De vannak újságcikkek, melyek állítják, hogy egy repülő csészealj zuhant le, majd hirtelen váltanak és közlik, hogy elnézést, mégsem az volt. Nem furcsa ez egy kicsit? Aztán a rejtéllyel kapcsolatban felbukkannak emberek a hadseregtől egy kietlen helyen – mindez érdekessé teszi az esetet.

Új Mexikó kormányzója Bill Richardson 2008-ban kijelentette, hogy az eset mögött valóban több lehet mint amit megmutatnak. Szerinte a baleset soha sem volt megfelelően megmagyarázva és sohasem vizsgálták ki független nyomozók, sem pedig független szakértők a kormánytól. Nagy segítség lenne, ha az amerikai kormány felfedne mindent mert az amerikaiak – Richardson szerint – képesek kezelni az igazságot, nem számít mennyire nem hétköznapi az. Csakhogy az amerikai kormány azóta se foglalt állást az ügyben.