Home Földönkívüliek Soha nem fogunk intelligens idegenekkel találkozni?

Soha nem fogunk intelligens idegenekkel találkozni?

0

Alex Berezow tudományos író lesújtó véleményt mondott annak esélyeiről, hogy valaha is szemtől szemben találkozunk az földönkívüliekkel. A kérdés, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban, továbbra is korunk egyik legnagyobb rejtélye. Bár szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy civilizációnk egyedül van a kozmoszban, nem beszélhetünk egy elfogadott tényről, hogy léteznek (még a rengeteg észlelés és UFO incidens ellenére sem, hivatalosan legalábbis).

Egyesek számára azonban nem is annyira az a kérdés, hogy léteznek-e intelligens idegen civilizációk, hanem az, hogy van-e esély arra, hogy valaha is kapcsolatba kerülünk velük.

Alex Berezow tudományos író, aki a Big Think vezető szerkesztője, elfogadja annak valószínűségét, hogy léteznek idegenek, de úgy véli, hogy szinte semmi esély nincs arra, hogy valaha is találkozunk velük.

“Az asztrofizika fejlődésének köszönhetően ma már tudjuk, hogy csak a Tejútrendszerben több milliárd exobolygó van, ami a tudományos közösség nagy részét arra a következtetésre vezeti, hogy valószínűleg létezik élet máshol is az univerzumban” – mondta.

Fő érve az ilyen lényekkel való találkozás valószínűsége ellen viszont az, hogy az ilyen hatalmas távolságokon átívelő űrutazás teljesen kivitelezhetetlen.

“Persze, ma is beszállhatnánk egy űrhajóba, és elindulhatnánk a legközelebbi csillag, a Proxima Centauri körül keringő bolygó felé, de jobb, ha sok mókás méretű perecet csomagolunk, mert körülbelül 6300 évbe telik, amíg odaérünk” – mondta.

Bár ez az érvelés megalapozottnak tűnik, azt is jelenti, hogy soha nem fogunk fejlett űrhajózási technológiát kifejleszteni, vagy olyan felfedezést tenni, amely megkönnyítené a csillagközi űrutazást.

Amíg azonban ez nem történik meg, nem valószínű, hogy egyhamar idegen világokat fogunk meglátogatni.

Mindenesetre az író nem tett említést olya kérdésekről mint például mi van, ha a földönkívüliek a teret manipuláló technológiával rendelkeznek? A sok észlelés ugyanis nagyon is erre utal – miért hasonlítjuk őket ennyire hozzánk? Elképzelhetetlen, hogy ők fejlettebbek legyenek mint mi? Ez alighanem öntelt feltételezés lenne.

Peter Lomas képe a Pixabay -en.