Home Paranormális jelenségek Szellemek a kultúrában

Szellemek a kultúrában

0

Bizonyára kevesen vannak, akik ne ismernék a Paranormal Activity című filmet, amely rövid időn belül közkedveltté vált. Minden szellemekről szóló filmnek van valami alapja amellett, hogy szórakoztatnak. Ezek a filmek lehetnek kitalált történetek, de megtörtént eset is szolgálhat alapul.

A szellemek és a megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is a kultúra részei voltak és ezek az elemek mindig is alapultak valamin. Gondoljunk csak Drakulára, mellyel a szifilisz nevű betegséget lehet összefüggésbe hozni. Frankeinstein szörnye arról szól, hogy a tudomány átveszi a hatalmat a vallás felett. A zombik a fogyasztói társadalomra utalnak, míg a kísértetek pedig szellemjárta házakra.

Ezek a filmek azért ennyire népszerűek, mert a félelemmel játszanak, ezért izgalmasnak találjuk őket. A Paranormal Activityben lévő jelenetek például mindenkiben rémületet váltanak ki. Központi szerepet kap az ismeretlen, hogy mi történik a halál után és hogy mik a szellemek tulajdonképpen. Ez a film azért is félelmetes mert nem hagyományosan készült, hanem úgy mutatja be magát, mintha otthoni videó lenne, melyet bárki tud készíteni, így mégjobban azonosulunk vele. A filmekben a szellemek, paranormális lények, szörnyek mind az emberekkel lépnek kapcsolatba mégpedig azért, mert gyökerük a kultúrába nyúlik vissza, több száz évre visszamenőleg.

Ezek a történetek kezdetekben tábortüzek körül alakultak ki, amikor az emberek mesélni kezdtek egymásnak ijesztő dolgokról. Később pedig a történetek szájról-szájra terjedni kezdtek. Feltehetnénk azonban a kérdést, hogy miért népszerűek a mai napig ezek a történetek, azon kívül, hogy félelmetesek és hogy van valamilyen alapjuk? Mi van még bennük, ami annyira vonzó?

Talán azért, mert valahol belül tudjuk, hogy igenis léteznek? Legyen szó, halott lelkekről vagy párhuzamos világokból származó entitásokról. Aki pedig kitalálta ezeket a lényeket, bizonyára nem hasra ütött.

Ők a szemtanúk. És a szemtanúk a legjobb mesélők.

Seres Gábor – paranormal.hu