Home Cikkek Szelleműzési rituálék Indiában

Szelleműzési rituálék Indiában

0

2005 január 31-én az indiai Betul-ban újjongó tömeg vett körbe egy papot és egy lányt. A pap, Chandra Singht éppen szellemet űzött ki a 16 éves lányból.

A szertartás során a pap erősen meghúzta a lány fülét, majd seprűvel kiűzte belőle a szellemet. Amint a lány sikolyai elmúltak, a tömeg újjongani kezdett. A lány megszabadult a szellemtől.

Rama nem az egyedüli. Több száz lányt hoznak évente az indiai Malajpurba, akiken szelleműzést végeznek. A szertartás központja egy templom, amelyben egy márványból készült kör alakú színpad található. A szertartás része az is, hogy körbeállják a színpadot és közben mantrákat mondanak.

A templomot Maharaj Deoji alapította, a 18-dik században. A falu lakói szerint Deoji csodákat tudott tenni, mint például képes volt a vizet ghívé változtatni. A ghi tradicionális indiai élelmiszer, vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül. A ghi készítésére azért volt szükség, mert a helyi klímában a vaj hamar megromlott, nem volt megoldható a hűtve tárolás. (Wikipedia).

Az egyik legenda szerint Maharaj Deoji egyszer bement egy magtárba, hogy madarakat etessen. Ahogy a magokat gyűjtötte egy zsákba, belépett a tulajdonos és ráförmedt Deojira. Ekkor látta a tulajdonos, hogy akármennyi magot vesz ki a zsákokból Deoji, mindig ugyanannyi maradt bennük.

A mágus Betulban élő négy tanítványát természetfeletti erőkkel ajándékozta meg, akiknek cserébe titkos mantrákat kellett átadnia az őket követőknek. A szertartás része az is, hogy a megszállottakat seprűvel kell ütni miután elvezették őket Deoji sírjához.

A faluban élő néhány tanultabb lakója szerint azok, akik a szertartásra jönnek epilepsziában, skizofréniában és depresszióban szenvednek. Mivel azonban a falu lakói nem tudtak ilyen betegségekről, azzal magyarázzák a viselkedésüket, hogy meg vannak szállva. Ráadásul Betul India egyik legelmaradottabb régiójában van.

Az úgynevezett megszállottak 85%- nő. Egy olyan konzervatív faluban mint Betul, a nőket nem tisztelik annyira és elhanyagolják őket. Amikor a nők elkeseredésükben visszautasítják a házimunkát és másképp állnak a körülöttük lévő férfiakhoz, a férj arra a kövekeztetésre jut, hogy szellem szállta meg az asszonyt.

Egy másik megszállott nő Malti, úgy viselkedett, mintha egy láthatatlan ellenséggel küzdött volna. Haja ápolatlan, kezeivel fenyegetően hadonászott a levegőben, miközben keservesen sírt az emelvényen, hangosan szitkozódva. Eközben a szelleműző pap segített neki abban, hogy elérje a szamádhi állapotát, amely a tudat egy felsőbb szintje.

A szellemekben való hit elterjedt India vidéki régiójában, Madhya Pradeshben. Azok akik elhozzák ide a rokonaikat egy szelleműző szeánszra úgy vélik, hogy szeretteik testét átvette egy szellem és az egyetlen megoldás a szertartás.

A pap, Charan Singh szerint a seprűvel való ütögetés lehet, hogy tiszteletlenségnek tűnik, de a szellem megszégyenül ez által és többé nem tartja méltónak, hogy abban a testben maradjon.

A közvélekedés szerint a szelleműzést követően a szellem eg banyánfára száll, melyet menedékként használ. A banyan egy fügeféle, amely egy elterjedt növény Indiában. A szertartás színhelyétől néhány száz méterre lévő banyánfán állítólag több ezer szellem lakozik.

Telegraph India | Pete Linforth képe a Pixabay -en