Home Földönkívüliek Szerepel az idegen élet megtalálása a jövő csillagászati küldetéseiben

Szerepel az idegen élet megtalálása a jövő csillagászati küldetéseiben

0

Az űr átfésülése a földönkívüli élet bizonyítékai után a következő évtizedek egyik fő célja lesz. Köztudott ugyanis, hogy idén december 18-án végre elindul a James Webb űrteleszkóp, ami a valaha az űrbe indított legkifinomultabb megfigyelőeszköz. Ez nem csak az űr átvizsgálására lesz képes, hanem a távoli csillagok körül keringő bolygók lakhatóságának meghatározására is – mindez a csillagászati felfedezések izgalmas új korszakát hozza el.

Ha azonban sikerrel jár, mi lesz a következő lépés ? Hogyan tovább?

Ebben a hónapban jelent meg a “Pathways to Discovery in Astronomy and Astrophysics for the 2020s” (A csillagászat és asztrofizika felfedezésének útjai a 2020-as években) című új jelentés, amely évtizedenként egyszer jelenik meg, és célja, hogy meghatározza a csillagászat legfontosabb prioritásait, miközben a szövetségi politikai döntéshozók pénzügyi támogatását is igyekszik megszerezni.

A potenciálisan lakható földön kívüli világok kutatásának megkönnyítése érdekében a jelentés felvázolja az 1,2 milliárd dolláros kezdeményezést, amelynek célja, hogy könnyebben és gyorsabban tudjunk építeni olyan technológiai berendezéseket, melyek alkalmasak a földönkívüli élet keresésére.

Az egyik ilyen obszervatórium a Hubble-űrteleszkóp utódja lesz – egy sokkal nagyobb és kifinomultabb orbitális platform, amely 11 milliárd dollár körüli összegbe kerül.

Bár a fejlesztés csak az évtized végén kezdődik meg, és talán a 2040-es évek közepéig nem is indítják el, ez a szuperfejlett űrteleszkóp hihetetlen részletességgel képes lesz megfigyelni a naprendszeren kívüli bolygókat – segítve a csillagászokat az idegen élet árulkodó jeleinek felkutatásában.

“Ez a jelentés törekvő jellegű jövőképet fogalmaz meg a csillagászat és asztrofizika következő évtizedére vonatkozóan” – mondta Fiona Harrison, a bizottság társelnöke.

“Azzal, hogy megváltoztatjuk az űrrel kapcsolatos kutatások tervezésének módját, küldetések széles válsztékát alakíthatjuk ki olyan célok megvalósítására, mint például az élet keresése az űrbéli szomszédságunkban lévő csillagok körül keringő bolygókon.”

Fotó: Pierluigi D'Amelio / Pixabay