Home A tudomány rejtélyei Szerves molekulákat találtak a Mars felszínén

Szerves molekulákat találtak a Mars felszínén

0

A NASA Perseverance nevű marsjárója szerves vegyületeket fedezett fel a Jezero-kráter padlóján lévő kőzetekben és porban.

A marsjáró 2020 júliusában indult útnak, és februárban szállt le a vörös bolygó felszínén, ezzel egy teljesen új korszak kezdődött a Mars kutatásában, amelynek végső célja annak megállapítása, hogy létezett-e ott valaha élet.

Tíz hónappal előbbre ugrottunk, és a tudósok ezen a héten felfedték, hogy a rover Jezero-kráterben végzett vizsgálata során szerves vegyületeket fedeztek fel a porban és a kőzetben.

Bár ezek nem feltétlenül jelentik azt, hogy van (vagy volt) élet a Marson, és ilyen vegyületeket már korábban is találtak a vörös bolygón, a felfedezés azért jelentős, mert azt mutatja, hogy a marsi kőzetek képesek megőrizni ezeket – és potenciálisan az élet bizonyítékát is.

A felfedezést a marsjáró fedélzetén lévő új műszerrel tették.

“A Curiosity a Gale-kráterben lévő leszállóhelyén is felfedezett szerves anyagokat” – mondta Luther Beegle, a NASA bolygókutatója.

“A SHERLOC azzal járul hozzá a történethez, hogy képes feltérképezni a szerves anyagok térbeli eloszlását a kőzetekben, és ezeket a szerves anyagokat az ott található ásványokkal kapcsolatba hozni. Ez segít megérteni a környezetet, amelyben a szerves anyagok keletkeztek. Ugyanakkor további elemzéseket kell végezni az azonosított szerves anyagok keletkezési módjának meghatározásához.”