Home Spiritualitás Szerzetesek, akik paranormális képességei lenyűgözik a tudósokat

Szerzetesek, akik paranormális képességei lenyűgözik a tudósokat

0

Csodálatos a tudatában lenni annak, hogy vannak ősi írások, melyek tanúsítják, hogy az ember rendelkezik különleges képességekkel. Ilyen például a siddhis jóga, amely magába foglalja – spirituális értelemben – a meditálást, a dobolást, a táncot, a böjtöt és a magasabb tudati szintekre való felemelkedést is.

A Buddhizmus is hasonló: ez a vallás elismeri a természetfeletti képességek létezését. Maga Buddha is rendelkezett ilyen képességekkel, csakhogy ő nem hagyta hogy a varázslatos erők megkísértsék őt, így azokat csak jóra használta.

Donald Lopez, a Buddhista és Tibeti Tanulmányok Egyetemének egyik professzora szerint Buddha képes volt látni korábbi életeit; látta mások gondolatait, egyszerre meg tudott jelenni több helyen; vizet és tüzet tudott formálni. 81 éves korában hunyt el, de ha akart volna, ekkor érte el a Nirvana állapotát. Egyes források szerint képes lett volna tovább is élni, ha akar.

Swami Rama író egyszer beszámolt a buddhista szerzetesekről, akikről azt állította, hogy képesek több órán át pislogás nélkül kibírni. A szerző szemtanúja volt annak is, hogy a szerzetesek levitálnak. Megmérték a testük és a talaj közötti távolságot is. Az író szerint a levitáció a pranayama eredménye, egy magasabb tudatállapoté, melynek során a beavatottak megértik a tömeg és a súly mibenlétét. Nem kevés gyakorlás kell azonban ennek az állapotnak az elérésére. Annak is szemtanúja volt, hogy különböző tárgyakat más tárgyakká alakítják át: például egy kőtömböt cukorrá vagy homokszemeket mandulásá és kesudióvá.

Ezek a történetek csak az irodalomban léteznek, így ezek hitelességét az olvasónak kell eldöntenie. Akik azonban beavatást kapnak az ősi tanokba, megbizonyosodhatnak arról, hogy itt több minden van mint csupán népi hagyomány. Ha egyszer a tudomány is kellő figyelmet fordít a tanokra, elképzelhető, hogy a természetfeletti képességek mindennapi dolgokká válnak.

Emlékezzünk csak Max Planck szavaira, aki szerint az anyag felett a tudat áll és maga az anyag is a tudat terméke. Ezt a nézetet a Dalai Lama is támogatta egyébként. Így lehet vonni némi párhuzamot is akár buddhizmus és a kvantumfizika között. Ráadásul mindkét gondolkodási irányzat művelői ugyanolyan emberek voltak mint az olvasó és én is.
Több kutató is vallja, hogy minden a megfigyelőtől függ és hogy az univerzumunk egy mentális konstrukció.

Az 1980-as években Herbert Benson, a Harvard Egyetem egyik kutatója csapatával együtt buddhista kolostorok szerzeteseit vizsgálta, akik képesek voltak megnövelni újjaik hőmérsékletét. De vizsgáltak olyan embereket is, akik nagymértékben képesek voltak lassítani testük anyagcseréjét. Olyan képességnek is szemtanúi voltak, melynek során nedves lepedőket melegítettek fel testük hőmérsékletével. Nem is csoda, ha egyes szerzetesek több ezer méter magasban élnek. Ezek a vizsgálatok mind azt bizonyíthatják, hogy rejlenek bennünk képességek.

Felhasznált irodalom:

Collective-Evolution | Cosmic Scientist | 4144132 képe a Pixabay -en