Home Cikkek “Szinte biztos, hogy léteznek földönkívüliek”

“Szinte biztos, hogy léteznek földönkívüliek”

4

setiKét kutató a SETI programtól ezzel az állítással próbál pénzt kérni az amerikai kongresszustól. Valójában kicsi az esély arra, hogy bármit is találjanak, mégis 20 éven belüli eredményt ígérnek.

A SETI program azonban nem csak tudományos körökben, hanem a média és a szórakoztatóipar világában is népszerű. Gondoljunk csak a holywoodi filmekre, ahol nem egyszer kutatnak földönkívüliek után a hatalmas parabolaantennák segítségével. Egyes filmekben találnak is valamit, a való életben azonban eddig eredménytelennek nevezhető a keresés.

Mivel több mint 50 éve működik a program és ezidáig nem sikerült idegen élet nyomaira bukkanni, az Egyesült Államok politikai életében felmerült a kérdés, nem lenne-e jobb ötlet inkább befejezni a programot.

A SETI kutatóit a napokban hallgatta meg az amerikai űrkutatást finanszírozó költségvetési bizottság. Dan Werthimer, aki a Berkeley Egyetemen működő SETI központ vezetője rögtön úgy kezdte beszámolóját, hogy szinte teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy létezik földönkívüli élet, majd utalt arra is, hogy a galaxisban sok helyen nagy valószínűséggel van élet mikrobakteriális szinten.

Werthimer kitért arra is, hogy az elmúlt 50 évben kiderült az is, hogy a világűrben rendkívül gyakoriak az élet kialakulásához szükséges anyagok. Seth Shostak, egy másik magas rangú beosztott pedig közölte, hogy a jövőben biztosan fogunk találni értelmes földönkívülieket is.

Egyelőre nem tudni, hogy a washingtoni bizottságot mennyire sikerült meggyőzni, de arra kevés az esély, hogy teljesen töröljék a programot. Ugyanakkor a SETI állomása nem csak antennákból áll, hanem találunk még ott obszervatóriumot, rádiótávcsöveket és biológiai laboratóriumokat is, melyek a kutatás részei. Sokan azonban úgy tartják, hogy a rádióvevő berendezések feleslegesek.

A probléma azzal van, hogy a kiküldött jelek nagyon lassan érnek el a célba. Ugyan az információ fénysebességgel halad, a távoli objektumok több száz, több ezer fényévnyi távolságra vannak. Ha válasz érkezik, az szintén igen lassú, ugyanennyi időt vesz igénybe.

Létezik azonban egy másik módszer, melynek elméleti alapjait Nicola Tesla fektette le. A fizikus azt állította, hogy feltehetőleg mint akár a mi civilizációnk, mások is bocsáthatnak ki a világűrbe rádiójeleket, melyek a különböző kommunikációs eszközök működésének melléktermékei. Ezeket a jeleket kellene leválasztanunk az univerzum háttérsugárzásából, így értelmes jeleket nyerhetnénk ki. Persze ez a megoldás sem jelenti azt, hogy érteni is fogunk bármit abból a jelből, de legalább találhatunk majd valamit.

Az egyik legismertebb eredmény, melyre sok kutató hivatkozik, az 1977-es WOW jel, amely értelmes életre utalt. Ugyanakkor az azóta eltelt években sem sikerült kideríteni, mit találhattunk. A Bieg Ear nevű távcső abban az időpontban éppen a Nyilas csillagképet szkennelte, amikor a jelet befogta. Az UFO kutatók úgy vélik, annak a csillagképnek egy idegen civilizációjának jelét foghattuk. Mások szerint csupán egy olyan jelről van szó, amely földi eredetű és visszaverődött valamilyen űrszemétről vagy űrbéli törmelékről. Láthatjuk tehát, hogy ha még a saját jelünket se vagyunk képesek azonosítani, hogyan várhatnánk el, hogy egy földönkívüli faj üzenetét értelmezzük majd?

A Kepler távcső modernebb, korszerűbb felépítése már jobb eredményekkel kecsegtethet. Ennek az eszköznek a működését nem is szeretnék leállítani, további finanszírozást terveznek. A Kepler a közelmúltban több Föld tipusú bolygót fedezett fel a Naprendszerünkön kívül, ami már jó eredménynek számít. Bizonyosan állítható tehát, hogy a Kepler űrtávcső sokáig megmarad még és további eredményekkel szolgálhat.

Egy összeesküvés elmélet szerint azonban a SETI program célja csak az emberek ámítása, figyelemelterelése, hogy valamit csinálnak a földönkívüli élet kutatásában. Egy látszat kutatásról lehet szó, hogy csökkentsék az emberek buzgóságát a földönkívüliek kutatásában, mintha mindent megtennének azért, hogy találjanak valamit. Lehet, hogy a kormánynak már az alacsony befektetés is fáj, amivel fenn tudja tartani ezt a parasztvakítást?

Hiszen ha ők köztünk járnak és belefolytak rég a politikába és az emberek manipulálásába, akkor tudják azt is, hogy eredmény soha nem lesz. A SETI-től nem. Nem beszélve arról, hogy egyre több UFO kutató állítja: földönkívüli civilizációkat nem a mi dimenziónk frekvenciáján kell keresni, hanem egy másik rezgéstartományban.

paranormal.hu

4 COMMENTS

 1. “AZ ÚR
  Be van fejezve a nagy mű, igen.
  A gép forog, az alkotó pihen.
  Évmilliókig eljár tengelyén,
  Mig egy kerékfogát ujítni kell.
  Fel hát, világim véd-nemtői, fel,
  Kezdjétek végtelen pályátokat.
  Gyönyörködjem még egyszer bennetek,
  Amint elzúgtok lábaim alatt. “

 2. Kigabe, ez egy nagyon szép vers.. Amikor ezt a rövid irást olvasom, az az érzés fog el, egyedül vagyok, a legtöbb érzelmem, ami magammá tesz, a legtöbb tulajdonságom, ami magammá tesz, végtelenszeresére erősödik, és olyan bölcs és naiv vagyok mint maga az űr..
  Köszönöm kigabe~

 3. Bizony az Szpacsek.
  Olvastad? Olvasd,és érezd,éld át…
  ..talán galaktikusgalagonya is megérezte..

  “..LUCIFER
  Hát hogyha egykor átlátod magad,
  Hogy a dicsőség percnyi dőre játék?
  ÁDÁM
  Az nem lehet.
  LUCIFER
  S ha mégis?
  ÁDÁM
  Halni térnék,
  Megátkozván utánam a világot.
  LUCIFER
  Nem fogsz meghalni, bár átlátod egyszer,
  Sőt újra kezdesz, régi sikereddel…”
  Naivan,mégis bölcsen,mint mi.