Home Cikkek Szovjetunió területén repkedő ufók – TASZSZ jelentés

Szovjetunió területén repkedő ufók – TASZSZ jelentés

179
0
Megosztás

Az orosz The Moscow Times cikket jelentetett meg az egykori Szovjetunió hivatalos ufó kutató akciójáról, amely Petrozavodszk egén történt.

Az észak-nyugat oroszországi Petrozavodszkban 1977. szeptember 20-a, hajnali 4 óra 5 perckor furcsa égi jelenségre lett figyelmes egy csoport dokkmunkás. Ők hajnalban keltek, hogy elkezdjék munkájukat és azt vették észre, hogy az Onega tó felől a város felé egy fényes tárgy közeledett, amely lassítani kezdett és lebegés közben több apró fénycsóvát bocsátott ki magából.

A hidegháború még javában folyt, így a munkások azt gondolták, hogy atomrobbanás történt. Azonban szerencsére nem erről volt szó. Tizenkét perc elteltével az objektum félkörformát vett fel, majd lassan a tó fölé távolodott és elkezdett felemelkedni, utána pedig eltűnt. A petrozavodszki ufó jelenség nem az egyetlen volt a Szovjetunióban, azonban kevés olyan esemény volt, amit ennyi ember hitelesített. A jelenséget ugyanis nemcsak a dokkmunkások, hanem egy mentős, rendőrök, sőt a TASZSZ hírügynökség riportere is látta a Karélia fölött.

1-38-739x1024

A helyi hatóságok aggódtak, hogy Moszkva valami újfajta fegyvert tesztelhetett, de megkérdezésre Moszkva nem tudott az esetről. Megkeresték a Tudományos Akadémiát is, hogy adjanak választ a jelenségre. Az Akadémia sem tudott választ adni a kérdésre, hanem valóságos eseményként könyvelték el, ami további vizsgálatot vont maga után. A petrozavodszki UFO megjelenését követően a Kreml precedens nélküli tanácskozást hívott össze, amelyben részt vettek tudományos szakértők és katonatisztek is. Moszkvában mindenki egyet értett azzal, hogy ezt a jelenséget komolyan kell venni és nem szabd figyelmen kívül hagyni. Így a kérdésben állami vizsgálatot indítottak.

2-28

A szigorúan titkos vizsgálatot 1978-ban kezdték el, melynek során a Tudományos Akadémia és a védelmi minisztérium kutatta az ügyet egészen a Szovjetunió széteséséig.

A Hálózat

Kormányzati körökben a titkos nyomozást Hálózat néven ismerték, amely Szovjetunió történetének legnagyobb hivatalos UFO kutatása volt. Nem csak a petrozavodszki jelenséggel, hanem az összes UFO észleléssel is foglalkozniuk kellett. Meg kellett találni a tudományos magyarázatot az információkra alapozva. A nyomozás csapata 20 szervezetből állt, amelynek vezetője Juli Platov volt. „Nem tudtuk az elején, mit találhatunk. Földönkívülieket vagy katonai eszközöket” – nyilatkozta a jelenleg nyolcvanas éveiben járó Platov a The Moscow Timesnak. A Hálózat az információkat 2 forrásból szedegette össze. Részben a Tudományos Akadémiától kapták az infókat a bejelentett észlelésekkel kapcsolatban, másrészt a hadseregtől, amely a szemtanú katonák átéléseit vizsgálta. A katonáknak kötelességük volt minden UFO jelenséget jelenteni!

A Hálózat működése során háromezer észlelést gyűjtött össze.

3-25-747x1024

Eleinte Platov egy független UFO kutatótól Felix Zigeltől is rengeteg információt kapott, aki éveken keresztül szenvedélyesen gyűjtötte a furcsa jelenségeket. Ezek nagy része nem volt független hiteles forrásokból megerősítve. Platovéknak sok bosszankodást okozott, amikor kimentek helyszínelni és kiderült, hogy az állításoknak nincs alapja. Zigel még erre fel volt háborodva, mert nem fogadták el a zöld emberkékről szóló mendemondáit. Meg is szakította a kapcsolatot Platovékkal.
A Hálózat a végső következtetését 1990-ben vonta le, amely szerint a 13 éven át tartó nyomozás alatt nem találtak olyan bizonyítékot, ami alapján kétség nélkül egyértelmű, hogy földönkívüliek látogatják meg Földünket. Ugyanakkor 1987 és 1990 között háromezer észlelésből háromszázzal kapcsolatba arra jutottak, hogy az anomáliák hitelt érdemlőek. A többi esetben a jelenségeket emberi tevékenységekhez kötötték. Ez lehetett űrkutatási tevékenység, illetve meteorológiai léggömb jelenléte. A petrozavodszki esetet az anomáliák közé sorolták. Amerika is véleményt nyilvánított! A petrozavodszki ufónak hamar híre ment. James Oberg, a NASA fiatal mérnöke is felfigyelt az észlelésre, aki a houstoni Johnson Űrközpont munkatársa volt fiatal mérnökként. Oberg figyelemmel kísérte a Szovjetunióban történt UFO eseményeket, ennél fogva a szovjet űrtevékenységeket is. Az ifjú mérnök azt mondta, hogy sejti mi lehet a háttérben. Kapcsolatba lépett a NASA műholdkövető programjával és megkérdezte őket, hogy vajon nem lőttek-e fel valamit a szovjetek a szigorúan titkos, pleszetszki kozmodromról?

„Szeptember 20-án, hajnali 3 óra 58 perckor, néhány perccel az ufóészlelés előtt, a szovjetek fellőttek valamit a világűrbe.” – hangzott a válasz.

Ezzel a módszerrel a többi jelenségre is talált magyarázatot Oberg. Létezik még egy magyarázatra váró eset, amely szerint 1967. július 17-én este a nagy Szovjetunió több pontjából Ukrajnától a Kaukázusig egy furcsa alakú tárgyat jelentettek, amely fénycsóvával hasított át az égen. Hasonló bejelentésekre is volt példa szeptemberben és októberben 1968 tavaszáig. Obergnek erre is megvolt a magyarázata. Ezek a jelenségek egy titkos szovjet fegyver tesztelései voltak. Az eszköz nem volt más, mint egy rakéta, amely Föld körüli pályára állítva célpont koordinátákra és parancsra várt. A furcsa földönkívüli űrhajónak látszódó alakzatot Oberg a fegyver visszatérésekor légkörbe való belépésével magyarázza. Erre figyeltek fel az emberek. Később a szovjetek elismerték, hogy valóban volt ilyen fegyverük, de azt nem árulták el, hogy miként nézett ki szerkezete és abban az időben, hogy tudott visszatérni a Földre és manőverezni az atmoszférában.

4-13

Oberg egykori feltételezéseit igazolta a tavalyi SpaceX Falcon 9 tesztje, amely az űrből visszatérve hasonló jelenséget produkált, mint a 60-as évekbeli UFO jelenség.

„A legviccesebb az volt, amikor rájöttem, hogy az amerikai titkosszolgálat nem azért vizsgálja a szovjet ufó aktákat, mert azok egy másik bolygóról érkeztek, hanem pont fordítva.” – nyilatkozta James Oberg.

hir.ma