Home A tudomány rejtélyei Találunk-e majd rejtett valóságokat és párhuzamos világokat az LHC segítségével?

Találunk-e majd rejtett valóságokat és párhuzamos világokat az LHC segítségével?

0

A világegyetem rejtélyeinek megfejtése felé vezető úton a CERN részecskeütköztetőjének tudósai eddig több olyan felfedezést tettek, melyek nem csak hozzájárulnak a világunk megértéséhez, de egyben meg is kérdőjelezik jelenlegi tudásunkat.

A Large Hadron Collider (LHC) kísérletei arra utalnak, hogy léteznek felfedezetlen területek a tudományos ismereteink határain túl. De melyek azok az érdekes eredmények, melyek rejtett dimenziókra és párhuzamos világokra utalhatnak? Hiszen lehetséges, hogy vannak dolgok, melyek átírhatják valóságunk értelmezését, és ajtót nyithatnak egy olyan univerzumhoz, amelyről korábban nem tudtunk. Lehetséges, hogy a tudomány határterületén túl létezik egy másik univerzum.

Az is elképzelhető, hogy léteznek olyan világok, melyek egyidejűleg léteznek a mi világunkkal, de rejtve vannak számunkra. Mi van, ha ezek a rejtett világok mindig is jelen voltak és mindvégig körülöttünk voltak, csak a jelenlegi tudományunk nem képes érzékelni azokat? Az elmúlt években a CERN részecskeütköztetője számos eredményt hozott, amelyek arra utalnak, hogy még nem értjük teljesen a világegyetemet. A Large Hadron Collider teljesítményének növelése új részecskék felfedezéséhez vezethet, amelyek felelősek lehetnek a tér működéséért. A legfrissebb mérések a Large Hadron Colliderből például olyan eltéréseket mutatnak a Standard Modell előrejelzéseitől. Mindez az univerzum teljesen új területeire utalnak, amelyeket a kvantumfizika ír le. Ezek az eltérések egy teljesen más világ felé vezethetnek, amely ellentmond mindannak, amit ismerünk.

Az egyik érdekes dolog az, hogy a mezonok nem szoktal lebomlani kaon és müon részecskékké – márpedig ennek gyakran meg kellene történnie a Standard Modell jóslatai szerint. Bár ezt az ellentmondást az adatok értelmezése vagy elmélet hiba is okozhatja, egy továbbfejlesztett LHC számos új eredménnyel szolgálhat majd a fizika terén. Az LHC tudósai olyan jelenségeket és anomáliákat is már megfigyeltek, amelyek magasabb energiaszinten létező részecskékre utalnak. Létezhet-e tehát egy magasabb energiaszinten lévő világ? Nos, ezt nem nem tudni biztosra, mindenesetre erre is utalhatnak az eredmények. Be kell azonban látnunk, hogy mindez már túlmegy a tudományon. Ne gondoljuk persze, hogy itt valamiféle misztikumról van szó, hanem csupán arról, hogy a kvantumfizikai legújabb eredményei sokmindent alátámaszthatnak.

Lehetséges az is, hogy azért nem láttunk még több egzotikus részecskéket az LHC-ben, mert azok túl nehezek, és több energia szükséges ahhoz, hogy azokat előállítsuk. De ha a jövőbeni mérések igazolják egy új valóság létezését egy magasabb energiaszinten, akkor kétségtelenül az emberiség összes fizikai modelljét és a Standard Modellt is át kell majd írni. A legfrissebb mérésekből származó eredmények mindenesetre arra sarkallnak bennünket, hogy újragondoljuk a világegyetemünk fizikai alapjait. Elmondhatjuk tehát, hogy a rejtett dimenziók és párhuzamos világok létezése összhangban van a tudományos törekvésekkel. Ahogy az univerzum feltérképezetlen területein állunk, ezeknek az eredményeknek az követkzményei kiterjednek a tudomány határain túl, olyan kérdéseket felvetve, amelyek újraformázhatják az emberiség teljes koncepcionális keretrendszerét. Az utazás a világegyetem feltérképezetlen területein tehát tovább folytatódik, és minden felfedezéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy átírjuk azokat a narratívákat, amelyek meghatározzák létünket.