Home A múlt rejtélyei Temetkezési helyet találtak a Stonehenge mellett

Temetkezési helyet találtak a Stonehenge mellett

0

A Stonehenge alatt jelenleg alagútat szeretnének kiépíteni, de mielőtt kiépülne a forgalom számára az alagút, előzetes ásatások történnek a területen. Így bukkant rá egy csapat régész egy temetkezési helyre, valamint számos ősi használati tárgyra.

Az egyik leglenyűgözőbb lelet egy agyagszerű tágy, melyet egy fiatalkorú nő sírjában találtak meg. A temetkezési helye kora időszámításunk előtt 4500-ra tehető. Ez volt az a korszak Angliában, amikor megjelent a fazekasság és egyre több használati tárgy terjedt el.

Dr. Matt Leivers régész szerint egyedi tárgyról van szó, de csak találgatni tutunk, mi lehetett ez. Lehet, hogy egy ünnepeken használatos csésze volt, vagy valaminek a teteje.

A területen felfedeztek azonban más fazekasságra utaló nyomokat is: szerszámnak megmunkált kvarköveket valamint állati csontokat is. Az égetett kvarc jelenléte egyébként arra utal, hogy a Stonehenge környékén ipari munka volt jelen.

A régész szerint az ásatások mélyebb képet adnak arról, hogyan éltek itt az emberek. Az építkezést sokan ellenzik, mondván, hogy számos leletet tönkre fog tenni, így már jogi úton is próbálják akadályozni az alagút megépítését, melynek elkezdését 2023-ban tervezik. Az ásatásokban körülbelül 100-150 régész vesz részt.

Andy Crockett (Wessex Archeology) szerint is a hely igen sérülékeny. A kutató hozzátette azt is, hogy mindent amit találnak, elviszik majd és további elemzést végeznek a tárgyakon. Végül minden lelet megtekinthető majd a Salisbury Múzeumban.

David Bullock, az építkezés vezetője (Highways England) kifejtette, hogy az alagutat úgy tervezik, hogy annak semmilyyen közvetlen hatása nem lesz a Stonehengere. Hozzátette azt is, hogy nekik is céljuk, hogy a terület megőrizze eredeti jellegét, így együttműködnek több tudományos szervezettel is.

Az ásatások tovább folytatódnak mindeközben, melyet nyomon követ egy régészeti szervezet, egy tudományos bizottság és egy örökségvédelmi csoport is.