Home A múlt rejtélyei Tiahuanaco titka

Tiahuanaco titka

0

A bolíviai Andokban, a Titicaca-tó szomszédságában, 3900m magasan építették azt a várost, mely Cuzcótól egynapi utazással elérhető. Az európai embernek szokatlan magasságnak, a kis légnyomásnak és a levegő alacsony oxigéntartalmának köszönhetően ott fenn még a járkálás is valósággal kínszenvedés, elképzelni is nehéz, miként mozgathatták meg itt azokat a roppant súlyú kőtömböket, melyek össztömege elérte a 20000 tonnát.

Tiahuanaco és mellette Puma Punku városai virágkorukat i.sz. 400-900 között élték, de építésük kora visszanyúlhat akár több ezer évet is. A tudomány feltételezni sem meri idegen kezek nyomát, hiszen teljesen át kellene formálni a világról alkotott képünket. Esetleg el kellene viselni azt, hogy nem mi vagyunk a ?teremtés koronái?, lehetnek nálunk értelmesebb, fejlettebb lények.

Az ásatások felszínre hoztak olyan agyagedényeket, melyeket a régmúlt művészei őshüllő ábrázolásokkal díszítettek, rejtély honnan vették hozzá a modelleket, mert nyilvánvaló tényként fogadtuk el eddig: az ember és az ősállatok soha nem léteztek együtt a földön. Felbukkantak furcsa rajzok is, egyiken mintha egy szülés levezetése lenne, egy másikon pedig úgy tűnik, mintha különböző belső szerveket ültetnének át vérátömlesztéssel egybekötve!

Az archeológusok találtak egy 290 napos kalendáriumot, benne jól leolvasható a napéjegyenlőség, a csillagászati évszakváltások időpontjai, valamint a holdfázisok. A romok között világosan felismerhetők egy kikötő nyomai, a kőtörmelékeken pedig számos tengeri eredetű jel látható. Ma a Titicaca-tó 25 km-re északra fekszik a várostól. Megállapítható, a víz mintegy 10000 éve nyaldosta az épületek partját. Számos olyan bronztárgy került elő, melyekről egyáltalán nem tudni hogyan készülhettek, hiszen a város virágzásának idején tudomásunk szerint még nem ismerték a fémfeldolgozást. Vagy mégis?

A legfigyelemreméltóbb épület a 15m magas és 180x140m területű Akapana-piramis hat T-alakú terasszal ellátott kultikus építménye. A kötőanyag nélküli összeillesztésénél a hatalmas kőkockák között hajszálnyi rés sincs. A tömböket rézkapcsokkal fogták össze. Fontos emlék még az egyetlen, nagy, zöldesszürke andezittömbből kifaragott, frízekkel borított Napkapu, mely 4m széles és 2.75m magas, a közepén egy széles nyílással, mely egy fal részeként funkcionálhatott egykoron.

Egyedülálló a vízvezeték is, mely csövek külső és belső felületei egyaránt simára csiszoltak, peremük pontosan egymásba illeszkedik, még derékszögű elemek is fennmaradtak, ám ezek ebben az állapotukban aligha szolgáltak vízvezetésre, ugyanis alsó részük hiányzik.

A városról több szakértő is kinyilvánította véleményét, mely szerint ezek a páratlan épületmaradványok 10000 évesnél is régebbiek.

A romantikus szemlélő teljesen tanácstalan ezen a nem emberi léptékű, gigantikus kőtömbök láttán, melyek még ebben a romos állapotukban is lenyűgözőek. Elég egyértelműnek tűnik, ezek létrehozásához az inkák és elődeik nem rendelkeztek megfelelő technológiával.

Ma már az sem vakmerő fejtegetés, amelyben kutatók legalább 20000 évesre teszik e civilizáció kezdetét. A legmegdöbbentőbb kijelentés mégis ez: a települést fehér szakállú, világos bőrű emberek hozták létre több tízezer évvel ezelőtt! Pedig akkor, a mai tudományos tételek szerint hol volt még az intelligens ember?

kolibri5 képe a Pixabay -en.