Home A tudomány rejtélyei Titokzatos rádiójelek jönnek a galaxisunkból

Titokzatos rádiójelek jönnek a galaxisunkból

0

Csillagászok bejelentették, hogy erős rádiójelek jönnek saját galaxisunkból. – írja az Independent. A gyors rádiókitörések a másodperc töredéke alatt végbemennek, de erejük sokszorosa a Napnak. Ezeknek a rádiókitöréseknek az eredete azonban egyelőre nem ismert.

Ami a legutóbbi észlelést illeti, galaxisból most először sikerült fogni ilyen jeleket. Mivel meglehetősen közel történt a kitörés, tudósok reménykednek abban, hogy sikerül kideríteni, mi okozza azokat. A gyors rádiókitörésekkel az a probléma, hogy a igen rövid ideig tartanak, ezért nehéz megállpítani a forrást. Mivel azonban erejük elképesztően nagy, valamilyen különleges dolog kell, hogy okozza azokat. Erre többféle elmélet létezik: haldokló csillagtól kezdve földönkívüli technológiáig léteznek magyarázatok.

A most megfigyelt jelenség tudósok szerint egy magnetártól származhat, vagyis egy olyan csillagtól, melynek rendkívül erős mágneses mezeje van. Márpedig ha ez így van, akkor el lehet mondani, hogy más, a galaxison kívülről érkező rádiójelek is magnetártól származhatnak.

Kiyoshi Masui professzor, aki szintén részt vesz a kutatásban elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy a gyors rádiókitöréseket végre sikerült összekapcsolni egy űrbéli égitesttel. A jelenséget először 2020 április 27-én észlelték, majd több teleszkóppal folytatták a vizsgálatokat. A jelenség azért is különleges azonban, mert nem csak rádiójeleket sugároz, hanem más hullámokat is mind a röntgen és a gamma tartományban is.

A gyors rádiókitöréseket 2007-ben fedezték fel és rögtön a magnetárokra gyanakodtak mint források, mert az ilyen csillagok mágneses energiája képes lehet kitöréseket okozni.

Az új tanulmány először kapcsolja össze a gyors rádiókitöréseket magnetárokkal. Pragya Chawla, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a kutatás a gyors rádiókitörések egy részére végre magyarázatot ad. Más részük viszont maradnak magyarázat nélkül, mivel egyes rádiókitörések energetikája között igen nagy a különbség, így nem minden jelenségre húzható rá ez a magyarázat. A rejtély nagy része tehát továbbra is fennáll.
Mindenesetre a mostani felfedezés alapján a kutatók elkezdik vizsgálni, pontosan hogyan működik a megnetárok által okozott rádiókitörés.