Home Földönkívüliek Túl kockázatos felvenni a kapcsolatot az idegenekkel

Túl kockázatos felvenni a kapcsolatot az idegenekkel

0

A legtöbb ember, aki intelligens idegen civilizációk jeleinek keresésével foglalkozik, hajlamos azt feltételezni, hogy ezek lények jóindulatúak és céljuk a békés együttélés. Azonban csillagászok egy csoportja figyelmeztetett az intelligens földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel potenciális veszélyeire.

Mark Buchanan fizikus a Washington Postnak nemrégiben írt véleménycikkében arra figyelmeztetett, hogy a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel hasonló lehet, mint amikor az első európaiak kapcsolatba léptek az amerikai őslakosokkal.

“Inkább hálásnak kellene lennünk, hogy még nem találtunk rá idegen civilizációkra.” – írta. “A földönkívüliekkel való kommunikáció megkísérlése, ha valóban léteznek, rendkívül veszélyes lehet számunkra”.

Joe Gertz SETI-csillagász is egyetértett, megjegyezve, hogy a földönkívüliekkel való kommunikációra irányuló kísérletek az egész emberiséget veszélyeztethetik, amely akár büntetőjogi következményekkel is járhatna, nemzetközi szinten szabályozva.

Az érvelés másik oldalán eközben Douglas Vakoch amerikai asztrobiológus áll, aki úgy véli, hogy ha nem kíséreljük meg a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvételt, akkor azt kockáztatjuk, hogy “lemaradunk olyan útmutatásról, amely javíthatná saját civilizációnk fenntarthatóságát”.

Végső soron minden azon múlik, hogy a földönkívüliek, akikkel kapcsolatba lépünk, békések-e vagy sem.

Vajon megéri a kockázat vagy sem?

Udo Reitter képe a Pixabay -en.