Home Földönkívüliek UFO észlelések Kanadából

UFO észlelések Kanadából

0

Ahogy máshol is a világon, Kanadában is gyakran észlelnek különös dolgokat az égen. Az észak amerikai UFO észlelések jó része Kanadához köthető. Az elmút évtizedek során számtalan fénylő jelenséget észleltek már erdők és városok felett egyaránt. A következő sorokban áttekintük ismertebb UFO észleléseket, melyek a mai napig fejtörést okoznak a tárgyak eredetével kapcsolatban.

Milyen gyakoriak az észlelések Kanadában?

Erről a kérdésről még a közismert kanadai UFO kutató, Christopher Rutkowski beszélt 2019 februárjában. Az UFO kutató tagja az Ufology Research nevű szervezetnek, amely harminc éve gyűjti és elemzi az UFO észlelések adatait. Az akkori adatok szerint 2017-ben összesen 1101 észlelés történt, amely napi három esetet jelent. Az észlelések gyakoriságát tekintve 2017 az ötödik a sorban. Ugyanez az év Quebec régió tekintetében rekordot döntött. 2017-ben 518 észlelést jelentettek, de 2016 se maradt el sokkal: abban az évben 430 eset történt. 2017-ben Ontarióban 241, British Columbiában 128, New Brunswickben 27, és Új Skóciában szintén 27 eset történt. Az észlelések nagy részére születtek reális magyarázatok, viszont az esetek 8%-át nem tudták megmagyarázni. Rutkowski szerint ugyan nincs megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy idegenek látogatnak minket, az elmélet maga mégis izgalmas. A kutató hozzátette azt is, hogy megérné a jelenséget tudományosan is kutatni.

Ismertebb észlelések

Az egyik esetben 2011 október 30-án a British Columbiai Coquitlam nevű városban figyeltek meg fhéren vibráló fényeket a felhős égen. Nem sikerült kideríteni ezeknek az eredetét.

Egy másik esetben nagy sebességgel haladó, azonosítatlan repülő tárgyakat észlelt egy férfi az éjszakai égbolton Quebec városában, Kelet-Kanadában. A szemtanú 2013 október 24-én videóra is vette a jelenséget. Kezdetben négy, majd három fénylő tárgyat látott az égen haladva.

Nem csak az éjszkai égbolton tűntek már fel UFO-k Kanadában, hanem jéghegyek közelében is 2014 júniusának elején egy UFO lebegett egy jéghegy felett Kelet-Kanada partjainál. Az eset észlelője a következőképp számolt be az esetről:

“Nem is tudom mit mondhatnék erről az egészről…amikor Salvage körül jártam Newfoundlandban a Labrador félszigeten és éppen a jéghegyeket néztem, felfigyeltem egy jégtömbre, ami épp leszakadni készült a jéghegytől. Abban a reményben, hátha felvehetem az eseményt videóra, elővettem a kamerát és ráközelítettem. Amit megláttam akkor, egy fehér tárgy, ami nem is csatlakozik a jéghegyhez, sokkal inkább lebeg felette és változtatja az alakját.”

Egyesek szerint a titokzatos UFO csupán a jéghegy felső része volt, csak a megfigyelő rossz pozícióban lehetett és nem látta a köztes részt. Mivel tiszta idő volt, nehéz elképzelni, hogy köd takarta volna ki a hiányzó részt. A videót megtekintők nagy része szerint viszont UFO látható a felvételen. Akadtak olyanok is, akik szerint egy zászlóról van szó. Ez megmagyarázná azt is, hogyan változtatja az alakját. Ez azonban nem ad magyarázatot arra, hogyan foroghatott az objektum, a videókészítő beszámolója szerint. Ő elveti annak a lehetőségét, hogy zászló lenne. A Nemzeti Hó és Jégadatközpont szerint egy optikai csalódásról volt szó, melyet Fata Morgananak hívnak. Ez a jelenség akkor alakul ki, ha hőmérsékleti értékek megfordulnak. Ennek sirán a hideg levegő a talajhoz közel helyezkedik el, felette pedig meleg levegőréteg húzódik meg. Mivel a hideg levegő sűrűbb mint a meleg, megtöri a fényt a szem számára. Ekkor távoli objektumok úgy tűnhetnek, mintha magasabban lehetnek, vagy lebegnének eredeti pozíviójuk felett. Például egy csónak úgy tűnhet, mintha lebegne az égen, vagy egy másik objektum a horizont alatt tűnhet fel. Egyesek felhívták a figyelmet egy másik azonosítatlan tárgyra is, amely a jéghegytől jobbra jelent meg a videón és beesik a vízbe. Ez azonban lehetett akár egy madár is, melyekből egyébként is sok van a környéken. Páran azzal kritizálták a videó készítőjét, miért kamerázott ilyen kevés ideig. Ő ezt azzal magyarázta, hogy amíg a kocsiban volt, az ablak segítségével rögzítette a kamerát, de hamarosan megjelent egy másik autó is, amiből kiszálltak, hogy lefényképezzék a jéghegyet. Ők azonban eltakarták a kilátást és nem volt értelme tovább filmezni, az objektum azonban el is tűnt ezt követően. A videó készítője nyitott volt minden magyarázatra UFO-tól kezdve az illúzóig. Közölte azt is, hogy ez a legfurcsább dolog, melynek életében a szemtanúja volt.

Egy további esetben Kanada fővárosa felett láttak egy azonosítatlan repülő tárgyat még június 2014 június 26-án, amit egy amatőr csillagász szúrt ki az égbolton. A tárgy eredetét nem sikerült kideríteni azóta se.

2014 július 14-én hihetetlen UFO jelenséget filmezett le egy nyugat-kanadai hírügynökség. Aznap a helyi riporterek sokkal többet kihoztak abból az anyagból, melyet aznap készítettek. A riportjuk 37-dik másodpercében egy repülőgép tűnt fel, amely tűzoltóanyagot eresztett ki az alatta elterülő erdőre és felette egy objektum volt látható amely kitör a felhők mögül és átszeli az eget. A videó ekkor átváltott egy másik képre mielőtt a tárgy eltűnt a mező felett és kilépne a kamera látóteréből. A videót a castane.net nevű híroldal publikálta, amely Nyugat-Kanada térségéről ad rendszeresen híreket, de hamar bekerült az UFO kutatók figyelmébe is az eset.

A szemtanú a következőket mondta:

“A tárgy kilőtt a felhők mögül át a hegy felett az erdőn keresztül a szomszédságunkba. Maga után húzotta a felhők egy részét, ahogy elhúzott. Az eset akkor történt, amikot erdőtűz ütött ki mögöttünk és próbálták eloltani. A videót online néztem kicsivel korábban aznap, amikor megláttam az UFO-t a 37-dik másodpercben. Fogalmam sincs, hogy bárki más felfigyelt-e rá vagy sem. A legtöbben a tűzre koncentráltak. A 37-dik másodpercbenaz UFO kilő a felhők mögül jobbról és fentről, majd keresztülszel az égen egészen a következő felhő mögé. Eléggé megijedtem és meglepődtem amikor láttam. Az UFO maga után hagyott eg vékony csíkot a felhőből. Mindez kizárja számomra azt, hogy bármiféle lencsehiba vagy optikai csalódás lenne. Az eset csupán néhány másodpercig tartott. Ilyen távolságból úgy ítéltem meg, hogy a tárgy nagyon gyorsan mozgott. A videóban vágás történik amikor az UFO még mindig látható lenne. Azt hiszem lennie kell még nyersanyagnak, amin több kell hogy szerepeljen. Felhívtam a weboldal szerkesztőségét, hogy lehetséges volna-e látnom a nyersanyagot, de elutasítottak. Visszagondolva nem kellett volna említenem az UFO-t.”

A tűz West Kelowna mellett ütött ki, 300 km-re északkeletre Vancouvertől. A Castanet News semmiféle ötlettel nem állt elő, hogy mi lehet a videón. Néhány ember szerint csupán egy fényes meteorról lehet szó.

Az észlelés során az objektum keresztülrepült az égen és csíkot hagyva maga után eltűnit a felhőkben. Gyorsan és horizontálisan mozgott. Nem manőverezett, ami miatt azonban nem zárhatjuk ki a meteort sem. Méretes, fényes tárgyról volt szó, viszont nincsenek beszámolók meteorokról abból a térségből, de meg kell jegyeznünk, hogy nagy kiterjedésű térségről beszélünk.

Marc D’Antonio, A MUFON főállású fotó és videóelemzője a következőt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

“Meg vagyok győződve róla, hogy ez egy remek anyag. Ez egy úgynevezett FÖld-horzsoló, egy meteor, amely alacsony szögből közelíti meg a Földet és átszelve a légkört, ismét kilép a világűrbe. Néhány közülük annyira lelassul, hogy csapdába esnek és lezuhannak a felszínre, de a legtöbb folytatja az utat. Látható, hogy maga után húzza a felhőt ahogy mozog, a felhő mögül lép kiés ugyanolyan sebességgel folytatja az útját.”

Marc szerint a videóban úgy látszódik, mintha az objektum nagyon magasan lenne. Ha azonban távolabbról nézénénk, akkor alacsonyabbnak tűnne a horizonton.

Az az érv miszerint a tárgy túl alacsonyan repül ahhoz, hogy meteor legyen szintén nem állja meg a helyét, mert attól függően hogy hol állunk a gömb alaku bolygón, az ilyen meteorok sokféle szögből megjelenhetnek a domborzati viszonyoknak megfelelően a megfigyelő számára. És valahonnan nézve a meteort, amely alacsony tengerszint feletti magasságból lett filmezve a körülötte lévő hegyekhez képest, valóban magasnak tűnhet a repülési iránya. Hasonlóképp, minél távolabb megy a megfigyelőpontból az ellenkező irányba, egyre alacsonyabbnak fog látszani a repülési iránya a horizonton. Érdekesség, hogy néhány pontból tökéletesen lehet látni, ahogy átszeli az eget, ha éppen tiszta idő van, vagy át tudunk látni a ködön.

A kérdés azonban még nincs eldöntve teljesen, amíg több UFO kutató is egyetért Marc állításával.

2014 augusztusában pedig a vihart várta az erkélyén egy férfi, ehelyett egy repülő tárgyat sikerült kiszúrnia a borult égen egy délután folyamán. A Calgaryban élő férfi úgy nyilatkozott, hogy kint állt az erkélyen és nézte a közeledő vihart, amikor kiszúrt az égen egy fekete kör alakú tárgyat. Elsőre azt hitte, hogy egy léggömb, de az nem tudott volna tíz percig egy helyben megállni.

A látszat néha csal

Ám nem minden UFO ami fénylik. 2017 januárjában misztikusnak tűnő fényoszlopok tűntek fel a kanadai Ontario tartományban. Természetesen a jelenség nem valamilyen paranormális erő műve, létezik rá tudományos magyarázat. A látványos jelenséget egy kanadai fotós, Timmy Joe Elzinga örökítette meg. A férfit a fia ébresztette fel hajnalban, így sikerült felfigyelnie a nem mindennapi jelenségre. A kinti hőmérséklet ekkor csupán mínusz 18 Celsius fok volt. Elzinga először azt hitte, a sarki fényt látja, azonban rövidesen kiderült, hogy más idézi elő a különös fényeket, amelyek oszlopként ragyogtak fel a távolban. Felmerül a kérdés tehát, mi is látható a szóban forgó képeken. A szakértők szerint valójában egy ismert légköri jelenségről, úgynevezett fényoszlopokról beszélhetünk ebben az esetben. Ezek nem azonosak a jól ismert sarki fénnyel – amelyet a légkörbe behatoló töltött részecskék keltenek -, más módon alakulnak ki. Amikor a hőmérséklet fagypont alá esik, az atmoszféra alacsonyabb tartományában hatszög alakú jégkristályok alakulhatnak ki. Ezek együttesen egy hatalmas lappá állhatnak össze, olyan óriástükröt alkotva, amely képes visszaverni egy adott fényforrás – például település vagy autólámpák – fényeit. A látszat tehát némileg csalóka, mert az észlelés során úgy tűnt  mintha a fényoszlop a földről az űrbe sugárzódott volna ki, de valójában éppen az ellenkezője történt: az égbolt irányába tartó fényt a jégkristályok verték vissza a földfelszín felé.

Egy másik UFO észlelés mögött is valószínűleg természetes ok állhatott a háttérben: 2018 augusztusában egy különös fény jelent meg Kanada egén, amely fejtörést okozott a tudósoknak. A jelenséget Steve névre keresztelték el. Egy ragyogó, színes fénycsíkról van szó, amely keletről nyugatra nyúlik. A jelenséget egy Facebookos csoport (Alberta Aurora Chasers)tagjai vették észre, akik az Északi Fényt keresik, hogy a legjobb fotókat készítsék róla.A fény hőmérséklete eléri az 5000 fokot (ennyi a Föld belső magjának hőmérséklete is), szélessége pedig több mint 20 km. A jelenségről tanulmány is készült, és a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy Steve teljesen ismeretlen a tudomány számára. Bea Gallardo-Lacourt, a Calgary Egyetem fizikusa szerint Steve nem lehet Északi Fény és nagyon keveset tudnak róla. Habár a köznyelv Steve-nek nevezi a jelenséget, a tudósok mégis átkeresztelték azt Stong Thermal Emission Velocity Enhancement-nek, mint szójáték. Ez körülbelül olyasmit jelent, hogy Nagyfokú Hőenergiát Gyorsan Kibocsátó Jelenség.

Látható tehát, hogy Kanada is mennyire gazdag UFO észlelésekben. Aki arra jár és szerencsés, lehet hogy szintén lencsevégre fog kapni egyet.

Origo | paranormal.hu | Képek: Mostafa Elturkey | GreatSnaps