Home Cikkek UFO kutatás és a tudomány

UFO kutatás és a tudomány

141
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 3 percig tart

Évtizedekkel ezelőtt, amikor Enrico Fermi földönkívüliekről beszélgetett egy ebéd során a kollégáival, feltette a híres kérdést: hol vannak? Azóta ez a kérdés központi vitájává vált a kozmológiának.

Később a kérdést átnvezték Fermi paradoxonra. Az 1950-es évektől kezdve több vitát is lefolytattak ezzel kapcsolatban a tudósok az új-mexikói Los Alamosban. A kérdéskör a földszerű bolygók és a fejlett civilizációk mennyiségét foglalja magába amit még ma is próbálnak megválaszolni.

2005 januárjában egy csapat amerikai tudós azzal állt elő, hogy körül vagyunk véve földönkívüli civilizációkkal. Ráadásul nem lenne szabad elvetni az UFO beszámolókat mert a bizonyíték lehet, hogy valóban odaát van.

Ha fellapozzuk bármelyik tudományos magazint, akkor olvashatunk szuperhúr elméletről, féreglyukakról, a tér és idő görbüléséről. Ugyanakkor a földszerű bolygók kutatása is már közhelynek számít. Bernard Haisch asztrofizikus is azt nyilatkozta, hogy ma már a fizika és asztrofizika elméletei is lehetségesnek tartják azt, hogy földöníkvüliekkel találkozzunk.

Ausztrál tudósok korábban már kimutatták, hogy a galaxisban létezik egy lakható zóna és a Nap viszonylag fiatal a többi csillaghoz képest ebben a zónában.

Mivel a Naprendszer még fiatalnak számít, ezért egy átlagos civilizációnak jóval fejlettebbnek kell lennie, mint a miénknek.

A szuperhúlemlélet eleve feltételezi azt is, hogy léteznek más dimenzók. Továbbvezetve a dolgot, létezhetnek lakható univerzumok, melyek szomszédosak a miénkkel. A dimenziók közötti utazással pedig megkerülhetjük a fénysebesség korlátját.

A szuperhúr dimenziók, féreglyukak és a tér tágulása lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan eljussunk egyik helyről a másikra.

Hosszú időn át az sem kizárt, hogy egy civilizáció nagyobb területet is benépesítsen a galaxisban még ha fénysebesség alatti sebességgel is utazik.

De vajon a tudományos közösség mennyire veszi fontolóra, hogy megvizsgálják az UFO észleléseket?

Tág értelemben véve semennyire. A legtöbb UFO észlelés ugyanis félreértésen vagy hallucináción alapul, esetleg hoaxokról van szó. Például vannak emberek, akik a Vénuszt vagy a Szíriuszt látják UFO-nak, ha azok adott légköri viszonyok mellett színesen ragyognak. Ha nem lenne ennyi félreértés az észlelésekkel kapcsolatban, akkor a tudósok lehet, hogy jobban beleásnák magukat a témába.  

A tudomány azonban nem lehet örökké elítélő. Reménykedhetünk abban, hogy egyszer rászánja magát és elkezdi kivizsgálni ezeket az eseteket.  Hiszen nem csak az emberek motiváltak az UFO-k kutatását illetően, hanem a tudomány is kezdi már látni, hogy vannak nyomok, melyek arra utalnak, hogy létezhetnek más civilizációk is ebben az Univerzumban.

Ahogy pedig egyre közelebb kerül egymáshoz az UFO kutatás és a tudomány, lehet, hogy egyszer elérjük azt a pontot, amikor a tudomány azt fogja mondani hogy igen, ez a legvalószínűbb eset, hogy valóban léteznek földönkívüliek.

space.com | Seres Gábor ? paranormal.hu